torstai 10. joulukuuta 2015

Tuplaluukku 9 & 10

Päivitetty ohje: Suullinen hevonen

Ehdottomasti blogin suosituimmasta ohjepostauksesta on pitänyt jo useamman vuoden ajan tehdä uudistettu versio ja tässä se vihdoin tulee. Alkuperäinen ohje on täällä. Tässä uudessa versiossa on mm. erilainen tapa tehdä suu ja muitakin pieniä muutoksia.


Aluksi tietenkin piirretään kaava, jonka avulla leikataan kaksi hevosen pään muotoista sivukappaletta. Kappaleiden pitää olla toistensa peilikuvia, ellei kangas satu olemaan samanlaista kummaltakin puolelta. Lisäksi tarvitaan pitkä välikappale. Välikappaleen leveys riippuu hevosen koosta ja siitä haluaako hevosesta jykevän vai siron. Yleensä hyvä leveys on siinä viiden sentin molemmin puolin. Kangaspalaa kannattaa käyttää niin, että leikkaa svukappaleet aina toisesta päästä kangasta ja pitkän keskikappaleen aina toisesta päästä. Näin kangaspala pysyy siistinä ja siitä saa helpommin halumiaan paloja.


Suuta varten sivukappaleisiin leikataan halutun syvyiset viillot. Parhaimman lopputuloksen saa leikkaamalla ainoastaan viillon, eikä missään nimessä aukinaista suuta. Tälläinen nimittäin on yleensä ruma ja repsottava täytetyllä hevosella.


Kaulan alaosan voi halutessaan muotoilla niin, että keppi asettuu siihen nätimmin kiinni.


Ensin valitaan toinen sivukappaleista ja ommellaan keskikappale siihen kiinni kuvan mukaisesti.


Itse suuhun ei kuitenkaan vielä mennä, vaan keskikappale katkaistaan suun kohdalla. Vanhassa ohjeessa keskikappale ommellaan tässä vaiheessa jo suuhunkin, mutta tällä tapaa olen todennut hevosesta tulevan helpommin suora. Lisäksi tällä tyylillä ei haittaa vaikka keskikappale ei yltäisikään koko hevosen ympäri yhtenäisenä.


Sitten hevoseen voikin ommella toisen sivukappaleen. Suulle ei edelleenkään tehdä mitään.


Suu näyttää siis tässä vaiheessa tältä.


Suuhun ommellaan pätkä jäljelle jäänyttä keskikappaletta. Kappletta ei missään nimessä tule pyöristää kulmista, vaan suorakaiteen muotoinen pala on paras. Suu kannattaa tehdä samasta kankaasta kuin muukin hevonen, sillä esim. punaisesta kankaasta tehty suun sisusta ei yleensä ole erityisen hieno.


Suun ompelun jälkeen hevosen voi kääntää ja täyttää. Täytteeksi sopivaa vanua voi ostaa esim. kangaskaupoista. Hevosesta kannattaa täyttää napakka tai jopa kova, sillä täytteet menevät kokoon ajan kuluessa ja pehmeäksi täytetty hevonen menettää muotonsa.


Korvat kannattaa tehdä seuraavaksi, sillä niiden avulla silmät ja harja on helpompi kohdistaa sopiville kohdille. Tarkemman ohjeen korviin voit katsoa täältä.


Silmiin ja sieraimiin sopii parhaiten huopa, sillä se on helppo leikata ja ommella hevoseen. Myös nahkaa voi käyttää, mutta tällöin silmät/sieraimet täytyy liimata kiinni ja epäonnistumisen riski kasvaa.


Valopilkut (joita tässä kuvassa ei vielä tosin ole), voi tehdä vaikka kynsilakalla tai maalilla. Näillä saa aikaan varmasti pysyvän lopputuloksen. Valopilkut voi leikata myös paperista ja liimata kiinni, mutta omien kokemusten mukaan tälläiset myös irtoavat helposti jos saavat kosteutta.


Harjan hevoselle voi kiinnittää monella tapaa, mutta kestävin vaihtoehto on "jouhi kerrallaan" tyyli, johon ohje täällä. Paksummat langat (kuten kuvassa) voi kiinnittää kuumaliimalla tai ommella tuppoina kiinni. Mahdollista on myös teräväpäisillä saksilla tehdä pieniä reikiä, joista saa paksut langat pujotettua läpi.

Lopuksi hevosen voi vielä viimeistellä merkeillä yms.

20 kommenttia:

 1. Mahtava ohje!
  Pitäisi kokeilla tätäkin tapaa tehdä suu kun olen tehnyt vaan sillä vanhalla ohjeella.

  VastaaPoista
 2. Satuinpa taas tsekkaamaan blogisi läpi uusien postauksien toivossa, ja voi että kun oli mukava yllätys huomata että teet tänäkin vuonna joulukalenterin! Sun kalenteri-luukkuja on aina ollut tosi kiva lukea:3 hyvää joulun odotustaC:

  VastaaPoista
 3. JES! Pääsee nyt uusien ohjeiden avustuksella tekee uusii keppareit!

  VastaaPoista
 4. Hei muuten Kat, tuleeko toi ohjeessa esiintyvä Heponiemi myyntiin?

  VastaaPoista
 5. Miten tuo kangas ei purkaannu, käsitteletkö se jotenkin esim. siksakilla ennen muuta?
  Ostin keppihevosen tekoa varten parikin kangasta, perusfleeceä ja jotain teddy-karvakangasta. Tuo fleece ei eurokankaan mukaan purkaannu mutta teddy vaikuttaa paljon purkautuvammalta ja mietin että miten sitä sitten ompelemaan?
  Olisko sulla jotain kikkaa aloittelijalle vai uskaltaako vaan ommella suoraan, sauma ara on varmaan joku 1-2cm?
  Mut teet kyllä ihan uskomattomia keppareita, kiitos kun jaat teoksiasi ja ohjeitasi muillekin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma teddykankaani ei ainakaan ole niin pahasti purkautunut, että olisin sitä ompelussa ottanut erityisesti huomioon. Netistä tilattu pehmofeece taas oli niin purkautuvaa, että käsittelin saumat vielä lopuksi liimalla sisäpuolelta.
   Saumavaroja on kankaita leikatessa itse jätä, sillä käsin ommellessa saumaan tuhlaantuu kangasta hyvin vähän. Jos koneella ompelee on juuri tuollainen sentti-pari varmasti ihan hyvä. :)

   Poista
 6. Ite ainaki päärmään purkautuvat kankaat: Taita ensin kankaan reunaa n. 1cm kankaan keskustaa päin (Huom!) tässä vaiheessa kangaspala on käännetty väärinpäin eli taitokset jäävät nurjalle puolelle! Sitten taita jo kerran taitettu reuna vielä uudelleen n. 1cm sisäänpäin ja ompele sitten kiinni T: Se joka ei ole Kat.

  VastaaPoista
 7. Valtavan kivat ohjeet! Itse olen aina tehnyt hevoseni alkuperäisellä tavalla, mutta nyt kun tsekkasin tämän, taidankin aloittaa aivan uudella tavalla:)
  Selkeä ja hyvä ohje miellyttää ja siitä on apua:)

  VastaaPoista
 8. Ihana ohje(samoin myös valmis hepokin XD)!!
  Ihmettelin vaan ,että mitähän kyseinen kohta tarkoittaa...
  Kangaspalaa kannattaa käyttää niin, että leikkaa svukappaleet aina toisesta päästä kangasta ja pitkän keskikappaleen aina toisesta päästä.

  VastaaPoista
 9. miten teet ton tätötn joihinki sun kepsuihi sillee et ne jää semmosiks kapeiks eikä jää pullottamaan, vai pitääkssiihe olla jotain eriois jäykkää kangasta että se pysyy sille ohuena?

  VastaaPoista
 10. Mite täytät noi hepat??!!!!

  VastaaPoista
 11. Miten se estetään, ettei heppa lähde kiertään? Mun tekele kiertää kaulan kohdalta aika rumasti oikeelle, enkä tiedä kuinka se korjataan.

  VastaaPoista
 12. Mä siis olen yrittänyt, mutta miten hevosen suun saa pysymään kiinni ilman mitään suitsia? Aina täytön jälkeen suu avautuu hirveän isoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisi että et tee tarpeeksi syvää suuta, saatan olla myös väärässä...

   Poista
 13. miten teen tuon kun ei ole kaavaa :(

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi jo näin etukäteen! :)

Olen sen verran laiska, että en yleensä vastaa kommmentteihin ellei niissä ole jotakin kysymystä. Kaikki kommentit kuitenkin tulee luettua, vaikka mitään en vastaisikaan.

HUOM! Mikäli näet blogissa kuvia myytävästä hevosesta ja olisit kiinnostunut sen ostamaan, tarkista ensin milloin postaus on julkaistu. Hevoset menevät yleensä nopeasti kaupaksi, joten jos postaus on viikkoa tai pari vanhempi, on hevonen todennäköisesti jo myyty.