maanantai 1. joulukuuta 2014

Huvikummun joulukalenteri 2014: 1. luukku

Ensimmäinen luukku tulee hieman myöhässä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Jatkossakin julkaisen luukkuja aina siihen aikaan päivästä kuin ehdin, joten välillä saattavat ilmestyä vasta myöhään illalla. Malttakaahan siis odottaa! :)
En ole kalenteria juurikaan etukäteen ehtinyt valmistella, joten toiveita saa edelleen esittää.

VARUSTE OHJE: KUOLAIMET

Kuolaimiin löytyy netistä lukuisia ohjeita. Tässä oma tapani tehdä kuolaimet. Ohjeita kannattaa soveltaa omaan käyttöön sopiviksi, eli mielikuvitusta saa käyttää eikä ohjeita tarvitse kirjaimellisesti noudattaa.


Kuolainten valmistamiseen tarvitaan rautalankaa, alumiiniteippiä, sekä tietenkin sakset ja sivuleikkurit. Kuolainten päällystäminen onnistuu hyvin myös ilmastointiteipillä (=jesarilla), mutta itse olen todennut alumiiniteipin paremmaksi. Jesari lähtee käytössä helposti repsottamaan, mutta alumiiniteippi pysyy paremmin siistinä.

Itse käytän kuolainten muotoiluun kahta eri rautalankaa ihan käytännön syistä, mutta tämä ei todellakaan ole tarpeellista. Ei siis kannata turhaan etsiskellä useampaa rautalanka kerää, vaikka ohjeen kuvissa niin onkin.


Rautalangasta muotoillaan aluksi kaksi samankokoista ympyrää. Tässä kannattaa käyttää apuna jotain ympyrän muotoista, jotta rinkuloista saa varmasti tasaiset. Itse kieputan rautalankaa esim. Singstar mikrofonin ympärille.


Alumiiniteipistä leikataan ohuita suikaleita, joilla aletaan päällystää kuolainrenkaita.


Päällystän kuolaimet yleensä kahdella kerroksella alumiiniteippiä, jolloin niistä jää kivan sirot. Jos haluaa paksummat, niin sitten kerroksia voi tehdä enemmän. Jesarilla päällystäessä suosittelen vetämään päälle vielä pari kerrosta läpinäkyvää kynsilakkaa, jolloin kuolaimet pysyvät siistimpinä. Alumiiniteipin päälle en ole kokenut lakkausta tarpeelliseksi.


Rautalangasta leikataan kaksi pätkää, joiden päät väännetään yhteen. Rautalangat voi halutessaan päällystää jo nyt, mutta itse kiinnitän ne ensin kuolainrenkaisiin ja päällystän vasta sitten.

Kuvissa valmistuvat tavalliset nivelkuolaimet, mutta samalla tyylillä voi tehdä mitkä tahansa muutkin kuolaimet. Eli ensin väännellään runko rautalangasta ja lopuksi päällystetään halutulla materiaalilla. Monimutkaisia kuolaimia suosittelen tekemään ja päällystämään osissa. Esim. LG kuolaimia ei kannata heti aluksi tehdä kärrynpyörän muotoon (päällystäminen hyvin hankalaa). Helpoimmalla pääsee kun tekee ensin renkaat valmiiksi ja sitten yksitellen päällystää ja kiinnittää kolme renkaan halki kulkevaa suoraa palaa.

17 kommenttia:

 1. Tuo oli kyllä selkeä ohje! Plussaa siitä (+)! Ja toiveitani olisi kalenteriin jatkossa esim.: Jouluarvonta, ja keppihevosblogien esittelyä joita luet. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, on kyllä todella selkeä ohje, toivoisin näitä lisääkin. Lisäksi toivoisin ulissien takana"

   Poista
 2. Miten voi tehdä olympiakuolaimet? Tai siis miten ne rinkulat saa yhteen? Mistä tuota alumiiniteippiä saa?

  Kivat ja selkeät ohjeet! Olisi kiva saada esittely jostain vanhasta kepparistasi (siis tosi vanhasta) ja parhain/hauskin kepparimuistosi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kiinnittää rinkulat yhteen rautalangan pätkillä ja vetää siihen päälle vielä hieman alumiiniteippi/ilmastointiteippiä/millä sitten päällystääkään.
   Alumiiniteippiä saa esim. Tokmannilta, mutta löytyy varmasti muualtakin missä kunnon valikoima erilaisia teippejä.

   Poista
 3. tein just tollaset, tuli vähän isot.. oisko vinkkä miten voisin pienentää niitä rikkomatta? :)

  VastaaPoista
 4. Voiko kuolaimet tehä foliosta?Vai meneekö se heti rikki?:Pouto kysymys:)
  Awww......sul on ihania keppareita!

  VastaaPoista
 5. tee ohje maksareihin ;)

  VastaaPoista
 6. Moi. Osaatko selittää, miten blogissa saa otsikon kanssa kuvan? En siis ole vielä ehtinyt perehtyäkään asiaan, sillä en ole mikään mestari tässä. Onko se joku tietty ulkoasu? Kiitos jo etukäteen jos vastaat :)

  VastaaPoista
 7. Voitko laittaa ohjeet kuolaimettomista suitsista ( en osaa kirjottaa sitä oikeeta sanaa ) kun nää ohjeet on nii hyvii��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää tulee nyt vähän myöhässä mutta voit laittaa kuolain renkaiden kohalle rinkulat eli ei siis kuolaimia

   Poista
 8. Tosi hyvä ohje!! Ei vaan oo alumiiniteippiä nii ei tuu nii kivan näkösiä...

  VastaaPoista
 9. Ihanat ohjeet voisitko alkaa seuraa mun blogii kht vaahteranlehti keppari blogi sori ku en saanu linkattua sitä. SEURATKAA PLIIIIIS!!Ku siel on menos yks kisa joka tarttiis osallistujii. Mut en pakota toivon kovasti et osallistuisitte

  VastaaPoista
 10. Voisko tulla ohjeet kankien tekemiseen? Ne on nimittäi aikas hankalat tehä...

  VastaaPoista
 11. Päälystetäänkö kuolaimet ihan kokonaan, vai jätetäänkö siihen nivelen kohdalle pieni päälystämätön kohta?

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi jo näin etukäteen! :)

Olen sen verran laiska, että en yleensä vastaa kommmentteihin ellei niissä ole jotakin kysymystä. Kaikki kommentit kuitenkin tulee luettua, vaikka mitään en vastaisikaan.

HUOM! Mikäli näet blogissa kuvia myytävästä hevosesta ja olisit kiinnostunut sen ostamaan, tarkista ensin milloin postaus on julkaistu. Hevoset menevät yleensä nopeasti kaupaksi, joten jos postaus on viikkoa tai pari vanhempi, on hevonen todennäköisesti jo myyty.