torstai 4. joulukuuta 2014

4. luukku

Nykypäivän keppihevospiireissä on tapana lisätä oma kasvattinimi jokaisen tekemänsä hevosen nimeen, huolimatta siitä kenen omistuksessa hevosen mahdolliset vanhemmat ovat. Itse olen kuitenkin aina käyttänyt ja tulen jatkossakin käyttämään realistista kasvatustapaa. Tämä siis tarkoittaa sitä, että kasvattejani ovat vain ne hevoset joiden emät ovat omistuksessani varsan syntymähetkellä. Lisäksi kasvattivarsat saavat syntymäpäiväkseen sen päivän, jolloin olen ne valmiiksi tehnyt. Jatkon kannalta tämä tietenkin asettaa haasteita ikääntymisen suhteen, mutta en ole sen kanssa ollut kovin tarkka. Keppihevosiahan nämä kuitenkin vain ovat.

Tätä tapaa käyttäessä on hauska yrittää luoda mahdollisimman pitkiä sukulinjoja omista kasvateista. Tässä kolme pisintä linjaa esiteltyinä.

Issikkalinja

Saaga
Issikkatamma Saga frá Alfholum, tutummin Saaga on yksi Huvikummun ensimmäisistä asukkaista ja se on vuosien saatossa ehtinyt saada useamman varsan. 23.5.2010 Saaga varsoi mustan tammavarsan orista  Tíuhdèdám frá DreCa. Varsa sai nimekseen Dimma frá Huvikumpu.

Dimma
 Dimman ensimmäisen varsan isäksi valikoitui risteytys Alfgimur‘s Prince. Rotujensa suhteen ori oli hieman erikoinen valinta issikalle, sillä sen suvussa oli connemaraa, arabia ja painttia. Varsa oli melko ponimainen ja se ristittiin Huvikummun Pihlattareksi.

Pihla
Persoonallisen näköinen Pihla astutettiin myöhemmin russ ori Estelles Bamsella ja tuloksena oli veikeä risteytysponiori Huvikummun Chupacabra. Haba ei ole vielä ehtinyt saada omaa jälkikasvua, mutta eiköhän suku vielä tulevaisuudessa tule jatkumaan. Pitäisikön seuraavaksi lisätä taas issikkaveren määrää linjassa?

Haba

Ratsuponilinja

Cheri
 Ranskanratsuponi RS Chérie tuli Huvikumpuun aluksi vain ylläpitoon, mutta ylläpitoajan päätyttyä ostin sen kokonaan omaksi (eipä ole muuten enää hajuakaan keneltä tämän ostin, kuka tunnustaa myyneensä?). Jo ylläpitoaikana Cherie ehti saada kaksosvarsat, mutta myöhemmin se astutettiin vielä uudelleen ja tuloksena oli valkopäinen tamma Huvikummun Narcissa. Cissyn isä oli Simsalabim, joka oli jo paljon aiemmin myyty muualle, kuitenkin jalostus oikeudet itsellä pitäen.

Cissy
Kun Cissyn oli aika jatkaa sukua, valittiin tulevan varsan isäksi Pi.Ko. Seven Seas. Varsa nimettiin Huvikummun Rihannaksi. Rihanna peri emältään ihastuttavan valkopään ja emänsä tavoin tammaa on monesti kyselty myytäväksi. Rihanna tai Cissy eivät kuitenkaan tule koskaan Huvikummusta lähtemään.

Rihanna
Rihanna osoittautui hyvin tuotteliaaksi tammaksi, sillä se pyöräytti maailmaan terveet oripojat, Huvikummun Damonin ja Huvikummun Darylin. Orikaksikon isänä toimi connemara HKR's Dragon Tamer, joka sekin on Huvikummun oma kasvatti. Oripojista on kasvamassa lupaavan oloiset jalostusorit.

Damon
Daryl
 

Risteytyslinja

Lilli
Twiligh eli Lilli on sekin asunut Huvikummussa jo vuosia. Rodultaan tamma on haflinger. Koska samanrotuista oria ei tuntunut löytyvän, astutettiin Lilli omalla risteytysorilla SR Sphere. Pepessä on ainakin angloarabia, shettistä ja russia. Tuloksena on kivan oloinen ponitamma Huvikummun Habina.

Habina
Habinassa oli jo itsessään neljää rotua, mutta se päätettiin astuttaa vielä viidennellä. Isäoriksi pääsi oma kasvatti HKR's Aladdin, rodultaan arabi. Tästä yhdistelmästä syntyi Huvikummun Hollywood. Holly oli hieno siro pikkuheppa.

Holly
 
 Jotta mahdollisimman monirotuisen varsan syntyminen olisi taattu, astutettiin Holly orilla Alex of Adventure. Tuloksena oli todellinen rotumix nimeltä Huvikummun Faramir.Yli neljän hevosen linjoja en ole vielä saanut aikaiseksi. Kuten näistä huomaa, on homma tyssännyt aina siihen kun linjaan on tullut ori. Oreja ei jostain syystä tule niin aktiivisesti käytettyä kasvatuksessa, kuin tammoja. Ensivuodelle voisikin olla tavoitteena saada jokin linjoista pidentymään puolella ja tottakai aloittaa täysin uusia linjoja.

5 kommenttia:

 1. Olisiko sinulla minkä rotuisia oreja? Mulla ois issikka, sekarotuinen, Morganinhevonen ja Friisiläinen tammoja joille kaivattaisiin jatko sukua...jos löytyy viittitkö laittaa lisä tietoa: rereettaikv@gmail.com

  VastaaPoista
 2. Moi! Kiva postaus! Toi on totta ja kiva ku sulla on noin pitkät sukulinjat. Mistä ostat esim suitsia soljet? Itse en löydä mistään D:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Solkia löyttyy lähes kaikista kangaskaupoista kun jaksaa vain kysäistä :)

   Poista
 3. Onko shettis, newforest ja ne rodut oreina?

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi jo näin etukäteen! :)

Olen sen verran laiska, että en yleensä vastaa kommmentteihin ellei niissä ole jotakin kysymystä. Kaikki kommentit kuitenkin tulee luettua, vaikka mitään en vastaisikaan.

HUOM! Mikäli näet blogissa kuvia myytävästä hevosesta ja olisit kiinnostunut sen ostamaan, tarkista ensin milloin postaus on julkaistu. Hevoset menevät yleensä nopeasti kaupaksi, joten jos postaus on viikkoa tai pari vanhempi, on hevonen todennäköisesti jo myyty.