tiistai 16. joulukuuta 2014

16. luukku

Osalle nämä voikin jo olla tuttuja, mutta tässä olisi uusintana muutama testi aikaisemmilta vuosilta (kalenterissa ovat ilmestyneet).

Mikä hevosrotu sopisi sinulle?

Millaiseen käyttöön hevonen tulisi?
a) Haluan tehdä hevosen kanssa kaikkea mahdollista. Hypätä, vääntää koulua, maastoilla, ajaa kärryillä...
b) Ratsastella kevyesti. Myös pelkkä hoitaminen tai kärryillä ajeleminen kiinnostaa.
c) Hevonen tulisi kisaratsuksi vaativiin luokkiin.
d) Hevonen tulisi yleisratsuksi. Haluan myös välillä päästä kisaamaan.

Minkä väristä hevosta toivoisit?
a) Vaaleanrautias olisi ihana!
b) Lehmänkirjava sen olla pitää!
c) Kiiltävä punaruuniko on paras!
d) Kaunis kimo kiitos!

Minkä kokoisen ja rakenteisen hevosen haluaisit?
a) Keskikoinen ja hivenen raskasrakenteinen.
b) Mahdollisimman pieni ja pullea.
c) Suuri ja kevytrakenteinen.
d) Sirorakenteinen, iso poni.

Minkä luonteinen hevosen tulisi olla?
a) Rauhallinen perusheppa, joka ei turhista hötkyile.
b) Peruskiltti, mutta pieni pippurisuus ei haittaa.
c) Meneväinen hevonen, eikä pieni kuumuuskaan haittaa.
d) Reipas ja fiksu ratsu.

Millaiseen talliin hevonen menisi asumaan?
a) Läheisellä ratsastuskoululla olisi tallipaikka vapaana. Myös pihatto on harkinnassa.
b) Hevonen tulisi kotipihaan asumaan. Liiteriin mahtuisi pieni karsina.
c) Olen varannut täysihoitopaikan hienolta kilpatallilta.
d) Kaverin pienelle yksityistalllille, jossa on hyvät liikutusmahdollisuudet.

Minkä hintainen hevosen pitäisi olla?
a) Perushintaista etsiskelen.
b) Rahaa ei ole tuhlattavaksi, joten mielellään halpa.
c) Hinnalla ei ole väliä ja voin hakea hevosen vaikka ulkomailta.
d) Olen valmis käyttämään hevoseen hyvän summan rahaa, mutta järkyttävän kallista en voi ostaa.

Mikä näistä vastaisi kesälomasuunnitelmiasi hevosen kanssa?
a) Osallistumme ainakin ratsastusleirille. Muuten vietämme rentoa kesää.
b) Kävelytän hevosta metsäpoluilla ja saatamme käydä uimassakin.
c) Kierrämme koko kesän kisoissa ja valmennuksissa ympäri Suomea.
d) Hiomme kouluratsastusliikkeitä kuntoon syksyn kisoja varten, mutta välillä myös otamme rennosti.

Laske saitko eniten a,b,c vai d vastauksia ja lue sitten millainen hevonen sinulle sopisi.

Eniten a vastauksia
Haluat monipuolisen harrastehevosen, jonka kanssa voit tehdä kaikkea mahdollista. Suomenhevonen saattaisi olla hyvä valinta.

Eniten b vastauksia
Et ole niinkään kiinnostunut ratsastuksesta, vaan yhdessäolosta hevosen kanssa. Voisit harkita shetlanninponin hankkimista.

Eniten c vastauksia
Kilpaileminen ja valmentautuminen on mielestäsi tärkeää. Jokin puoliverinen vastaisi varmasti unelmahevostasi.

Eniten d vastauksia
Toivot tasokasta hevosta, jonka kanssa voisit välillä kilpaillakin. Ratsuponi saattaisi sopia sinulle hyvin.

Jokaista mainittua rotua asustaa myös Huvikummussa.

***
 
Mitä tiedät hevosroduista? Huvikummusta löytyy monien eri rotujen edustajia. Kuinka hyvin mahdat tuntea tallista löytyviä rotuja? Oikeat vastaukset ovat testin lopussa.
1. Mini on rodultaan amerikanshetlanninponi. Miten rotu eroaa tavallisesta shetlanninponista?
a) Ei mitenkään. Amerikanshetlanninponit ovat vain Amerikassa syntyneitä, tavallisia shettiksiä.
b) Kyseessä on kokonaan oma rotunsa, jonka jalostukseen on käytetty mm. shettistä, arabia ja hacneyponia.
c) Amerikanshetlanninponeja ei ole edes oikeasti olemassa, kyseinen rotu on Katin mielikuvituksen tuotetta.
 
2. Huvikummussa majailee yksi jos toinenkin suomalainen ratsuponi. Mitä seuraavista roduista ei ole sallittua käyttää kyseisen rodun jalostuksessa?
a) russ poni
b) welshpartbred
c) haflinger

3. Amerikasta Suomeen tuotu ori Fasu, on rodultaan quarter. Mistä rotu on saanut nimensä?
a) Rotu on kotoisin Quarterista
b) Hevosilla kilpailtiin aikoinaan laukkakisoissa neljännesmailin matkoilla (= quarter of mile)
c) Intianit käyttivät rodun edustajista nimitystä Quarter

4. Hevoslauman joukosta löytyy myös muutama vuonohevonen. Keiden ratsuja vuonikset aikoinaan olivat?
a) viikinkien
b) ritarien
c) maanviljelijöiden

5. Saaga on rodultaan islanninhevonen ja tullut Suomeen suoraan islannista. Minkä oikeuden tamma on menettänyt Suomeen tullessaan?
a) Se ei ole enää kantakirjakelpoinen
b) Sitä ei voida astuttaa Islannista tuodulla orilla, vaan orin on pitänyt syntyä Islannin ulkopuolella
c) Se ei voi enää koskaan palata takaisin Islantiin

6. Yksi Huvikummun pitkäaikaisista kasvatusroduista on suomenhevonen. Mikä seuraavista ei ole hyväksytty väri suomenhevosilla?
a) voikko
b) mustankimo
c) hiirakko

7. Draco ja Pandora ovat rodultaan connemaroja. Mistä maasta rotu on kotoisin?
a) Irlannista
b) Englannista
c) Hollannista

8. Roomeo on tätä nykyä tallin ainoa newforest. Mikä seuraavista rotua koskevista väittämistä ei ole totta?
a) New foresteja elää edelleen villinä rodun alkuperämaassa
b) New forest on on maailman suosituin ponirotu
c) New forestilla saa olla valkoisia merkkejä ainoastaan päässä ja jaloissa

9. Tallista löytyy siitosori Indy, jonka rotu on shetlanninponi. Mikä on rodun suurin sallittu säkäkorkeus?
a) 110cm
b) 105cm
c) 107cm

10. Hevoslauman joukossa on welshponeja, jotka edustavat useampaakin eri sektiota. Montako eri welsh sektiota on olemassa?
a) 4 + welshpartbred
b) 3 + welshpartbred
c) 5 (wpb lasketaan yhdeksi sektioksi)

VASTAUKSET
1. b), 2. c), 3. b), 4. a), 5. c), 6. c), 7. a), 8. b), 9. c), 10. a)

***

Mikä Huvikummun hevosista olisi paras ratsu sinulle? Valitse aina se vaihtoehto mikä vastaa eniten unelmahevostasi.

Olet maastossa, ja yllättäen puskasta lehahtaa lintu lentoon, ratsusi…
a) Lähtee täyttä kiitolaukkaa suoraan takaisin tallille.
b) Höristää korviaan ja katsahtaa puskan suuntaan, mutta jatkaa matkaa normaalisti.
c) Säpsähtää, ja vetää kamalan pukkisarjan. Jos olet vielä selässä, se nousee pystyyn.
d) Säikähtää ja ottaa muutaman laukka askeleen ennen kuin saat sen hallintaan.
e) Jatkaa eteenpäin heilauttamattakaan korviaan, eikä edes tunnu huomanneen mitään.

Lähestyt 50cm estettä laukassa, ratsusi…
a) Tekee täydellisen lähestymisen, mutta kieltää huvikseen. Hyppää yli vasta kolmannella yrittämällä.
b) Hyppää yli kuuliaisesti.
c) Hyppää valtavalla loikalla, ja pukittaa esteen jälkeen sarjan pukkeja.
d) Ei päästä sinua helpolla, mutta hyppää esteen kuitenkin kauniisti.
e) Ennen estettä ottaa ravin, ja ravaa esteestä yli pudottaen puomin.

Sitten olisi pohkeenväistö vuorossa, ratsusi…
a) Esittää ettei ymmärrä mitä haluat, ja väistää vasta muutaman yrityksen jälkeen.
b) Väistää kuuliaisesti, joskin hieman kömpelösti.
c) Väistää lennokkain askelin, ja lopuksi liiskaa jalkasi aitaan.
d) Tekee kaiken täydellisesti.
e) Yrittää kovasti, mutta kompuroi.

Miten ratsusi suhtautuu kisoissa käymiseen?
a) Hepalla on kisoissa kivaa, ja se esittää radalla kaikki mahdolliset temppuilunsa jotta saa sinut varmasti nolattua.
b) Toimii ihan kivasti, joskaan ei yleensä voita.
c) Heppa käy ylikierroksilla, mutta jos saat sen hallintaan saatat menestyäkin.
d) Kaikki menee hyvin ja hevonen on innokas.
e) Innostuu kisoista, mutta mokailee radalla.

Millainen hoidettava heppa on? a) Varastaa harjoja, näykkii hihasta ja talloo varpaita, muuten kiltti joskin kärsimätön.
b) Seisoo kiltisti paikoillaan ja tutkii ympäristöä.
c) Ei ole hetkeäkään paikoillaan, ja sählää koko ajan jotakin. Saattaa myös luimia ja näykkiä.
d) Liikehtii hieman, mutta pääsääntöisesti melko kiva hoitaa.
e) Heppa torkkuu, ja jos et kuulisi kuorsausta luulisit sen kuolleen seisaalleen.

Entäpä mitä se puuhailee tarhassa?
a) Missä tarhassa? Se karkaa saman tien ja juoksee naapurin kaurapeltoon.
b) Popsii heiniä yhdessä heppakavereidensa kanssa.
c) Jahtaa itseään pienempiä ja luimii kaikille.
d) Liikuskelee reippaasti ja riehuu muiden mukana.
e) Makaa kyljellään maassa, mutta näet sen kuitenkin hengittävän. Muuten luulisit sitä kuolleeksi.

Hevosta lastataan kuljetuskoppiin, se…
a) Lyö jarrut pohjaan, ja lastaukseen kuluu lopulta kaksi tuntia.
b) Kävelee perässäsi koppiin ongelmitta.
c) Nostaa päänsä korkealle ja pysähtyy. Maanittelun jälkeen menee kuitenkin koppiin ja hajottaa mennessään kopin takavalot.
d) Pysähtyy ja haistelee koppia, sitten menee suosiolla koppiin.
e) Ei mitään ongelmaa, kävelee koppiin ja ennen kuin luukku ehditään sulkea se on jo nukahtanut.
 
Putosit ratsultasi, syy siihen oli?
a) Heppa pelästyi ja lähti kiitolaukkaan.
b) Oma moka, tasapaino meni esteellä ja tipuin.
c) Hevonen testasi saanko sen kuriin ja tipuin valtavasta pukista.
d) Olin omissa ajatuksissani, kun heppa säikähti jotakin ja hyppäsi sivulle.
e) Menin hepalla ilman satulaa ja luisuin alas.
 

Laji mihin ratsusi sopii parhaiten?
a) Esteistä se tykkää, vaikka huvikseen usein kieltääkin.
b) Heppa toimii hyvin lajissa kuin lajissa, maastoilusta se kuitenkin tykkää eniten.
c) Rodeo taitaisi olla tätä heppaa varten paras vaihtoehto…
d) Ei mitään väliä, kaikki onnistuu hyvin!
e) Hmm… Järjestettiinkös niitä syömiskisoja jossakin?

Hevonen tarvitsee eläinlääkäriä, mistä se johtuu?
a) Hevonen ontuu, etkä ole varma näytteleekö se jälleen, vain onko tällä kertaa tosi kyseessä.
b) Jokavuotiset rokotukset pitää antaa, eihän se muuten eläinlääkäriä ikinä tarvitse.
c) Heppa riehui ja venäytti jalkansa, tosin sinä ole pahemmassa kunnossa kuin hevonen.
d) Hepalla on pieni haava, joka saattaa vaatia muutaman pikku tikin.
e) Haluat vain eläinlääkärin tarkastavan onko hevonen todellakin vielä elossa. Itsehän et sitä oikeastaan pysty näkemään.
 

Laske nyt mitä kirjainta tuli eniten ja lue sitten kuka olisi sinulle paras ratsu.

Eniten A kirjaimia: Sinulle paras ratsu on kujeileva Aada, tai ponimainen Pepe. Haluat hevosen jolta löytyy huumorintajua ja jossa on myös hieman haastetta.

Eniten B kirjaimia: Sinulle sopisi parhaiten tasaisen varma Saaga, tai perusheppa Rölli. Kaipaat hevoseltasi tasaisuutta tilanteessa kuin tilanteessa. Erityisen taitava ei hepan kuitenkaan tarvitse olla.

Eniten C kirjaimia: Ainut oikea hevonen sinulle on hankala Tudde. Kaipaat jännitystä ratsastukseen, ja ilmeisesti sinulla on myös varaa maksaa sairaalamaksut.

Eniten D kirjaimia: Sinulle taitaisi sopia reipas Roomeo, tai kuuliainen Aladin. Haluat mukavan perushepan, joka ei kuitenkaan ole täysin automaatti, vaan joudut tekemäänkin jotakin.

Eniten E kirjaimia: Sinulle sopii rauhallinen Billy, tai unelias Sleepy. Et pidä kovasta menosta, vaan tykkäät vaikkapa köpötellä maastossa ilman satulaa.

Tasaisesti kaikkea: Sinulle voisi ihana Mustikka olla paras ratsu. Haluat ratsastaa monipuolisella hevosella, josta löytyy erilaisia vaihteita. Reippauskaan ei sinua haittaa, mutta täysi kaheli ei hevonen saa olla.

Ja tämähän oli todella vanha testi, joten esimerkkihevosissa ei ole siksi mukana erityisen uusia asukkaita.


11 kommenttia:

  1. Onpa ihana postaus! Tykkäsin tosi paljon :) Saanko käyttää ideaa? Jos saan niin tekisin tuollaisen testin että mikä hevosistani sopii sinulle, kun idea on niin hauska!

    VastaaPoista
  2. Saanko minäkin käyttää ideaa? Tekisin sen tänne: www.stallhagen.blogspot.fi, ja ottaisin tuon mikä hevonen sopii sinulle? (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa kyllä käyttää ideaa. Onhan näitä samankaltaisia testejä jo monta vuotta vilahdellut milloin missäkin, joten ei ole edes minun keksimäni idea. :)

      T: Kat, joka ei jaksa kirjautua sisään bloggeriin.

      Poista
    2. Minä en kyllä sinua uskoisi...

      Poista
    3. Kyllä on ihan kirjoittamani viesti. Usko pois!
      Eihän täällä kukaan hyötyisi nimelläni kirjoitella, sillä näkisin kommentin kuitenkin lähes heti ja päätyisi poistoon.

      Poista
  3. Ihana postaus ha tosi PITKÄ

    VastaaPoista
  4. Moi!
    Olen goSupermodelin käyttäjä ja ajattelin tehdä sinne keppihevoskerhon sekä -lehtiä. Voinko käyttää kuviasi jos merkitsen copyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit käyttää. Copyjen lisäksi toivoisin myös jonkinlaista mainintaa siitä, että olet kuvien käyttöön pyytänyt ja saanut luvan. Ihan siksi ettei kukaan oleta niiden olevan yleisesti vapaassa käytössä. :)

      Poista
  5. Sleepy! Se on ylivoimainen voittaja.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi jo näin etukäteen! :)

Olen sen verran laiska, että en yleensä vastaa kommmentteihin ellei niissä ole jotakin kysymystä. Kaikki kommentit kuitenkin tulee luettua, vaikka mitään en vastaisikaan.

HUOM! Mikäli näet blogissa kuvia myytävästä hevosesta ja olisit kiinnostunut sen ostamaan, tarkista ensin milloin postaus on julkaistu. Hevoset menevät yleensä nopeasti kaupaksi, joten jos postaus on viikkoa tai pari vanhempi, on hevonen todennäköisesti jo myyty.