perjantai 21. maaliskuuta 2014

Vastauksia


Missä vaiheessa ja miten/miksi oman tallisi asujaimiston määrä on paisunut noin suureksi?
Heppoja on aina ollut paljon. Johtuen pitkälti siitä, että tykkään tehdä uusia hevosia, mutta en halua myydä vanhoja. En ole koskaan oikein ymmärtänyt tätä keppihevosten ”kierrätystä” mitä lähes kaikki harrastaa. Hevosta pidetään itsella viikko-pari ja myydään eteenpäin.
Mieluummin pidän hevoset itselläni, kuin annan muille rikottavaksi ja kiertoon laitettaviksi.

Pystyitkö huolehtimaan kaikista, kun harrastit vielä muutakin, kuin niiden ompelua?
Riippuu vähän mitä huolehtimisella tarkoitetaan. Kaikilla oli karsina ja katto pään päällä, mutta joku hevonen saattoi hyvinkin nököttää puolikin vuotta karsinassa koskematta. En osannut koskaan ajatella keppihevosia oikeina, joten en niitä edes yrittänyt säännöllisesti liikuttaa tai hoitaa.

Opiskeletko jotakin tai oletko töissä?
Olen töissä. Työpaikkani ei kuitenkaan tänne blogiin sen enempää kuulu, joten paikka jääköön arvoitukseksi.

Onko sinulla keppistelyn kautta saatuja kavereita?
Nolo myöntää, mutta ei ole yhtäkään. Johtunee paljolti siitä, että en esim. foorumilla pahemmin kirjoittele mitän irl elämästäni. Olen myös parhaimmillaan kymmenenkin vuotta vanhempi kuin moni nuorempi harrastaja.

Aiotko säilyttää kaikki nykyiset hevosesi koko loppuelämäsi, vai onko sinulla jotain suunnitelmia niiden varalle?
Kyllä olisi tarkoitus kaikki hevoset säilyttää. Satunnaisesti saatan jonkun myydäkin, mutta kaikkia en missään nimessä ole pois myymässä.

Minkä rotuisia keppareita teet mieluiten?
Kaikkein mieluiten teen risteyshevosia. Niiden ulkonäön kanssa voi käyttää mielikuvitusta, eikä niiden tarvitse näyttää miltään tietyltä rodulta.

Mistä keppareissa tykkäät?
Olen aina tykännyt käsitöistä ja hevosista, joten molemmat kiinnostuksen kohteet saa kätevästi yhdistettyä keppihevosharrastuksessa.

Kauanko sinulla menee keksiä kepparille tiedot?
Ei yleensä kauaa. Eniten kuluu aikaa nimen keksimiseen, sillä en mitä tahansa nimeä kelpuuta. Joskus saattaa olla ongelmia myös sukupuolen tai rodun kanssa, mikäli hevosella ei ole vahvaa rotu- tai sukupuolileimaa.

Mikä on haastavin tekemäsi hevonen?
Erityisen haastavaa hevosta en ole koskaan tehnyt, eikä sellaista varmaan edes ole olemassakaan. Huovutettu issikka Dropi on varmaan ollut haasteellisin.

Teetkö ohjetta maskotti eläimiin?
Maskotteihin on paljon toivottu ohjeita, mutta en osaa sanoa onko sellaista koskaan tulossa. Ohjetta on vaikea tehdä ilman, että laittaisin kaavat mukaan. En kuitenkaan halua kaavoja muiden käyttöön antaa, sillä olen ne vaivalla kehitellyt.

Onko hevosistasi tullut enemmän suoria kuin vinoja?
Pientä vinoutta on joillakin havaittavissa, mutta valtaosa on suoria. Ihan kunnolla vinoa hevosta en ole koskaan edes onnistunut tekemään.

Mistä olet valmistanut suitset sekä muut tarvikkeet?
En ollut koskaan kiinnostunut varusteiden ulkonäöstä, joten suitset ja riimut tuli tehtyä lähinnä villalangasta tai matonkuteesta. Vasta nyt ihan viimevuosina olen alkanut tehdä (lähinnä myytäville hevosille) tekonahasta varusteita.

Aitonahka vai tekonahka?
Aidosta nahasta tykkään enemmän, mutta korkean hinnan takia en sitä varusteissa kuitenkaan käytä.

Mistä kankaasta erityisesti pidät keppiheppojen teossa?
Kyllä ihan perus fleece on mielestäni parasta. Siihen saa helposti siistin ompeleen, eikä tarvitse pelätä kankaan purkautumista. Fleece on mysös sen verta venyvää, että pieni vinous korjaantuu huomaamattomiin kun hevosta täyttää.

Ruokitko hevosesi kulta-aikoina?
En varsinaisesti. Hevosilla oli kyllä tallissa rekvisiittana heinää ja välillä kupeissa jotain ruokaakin, mutta mitenkään järjestelmällisesti en hevosia ruokkinut.

Mikä on miellyttävin harjalanka?
Mohairista tykkään eniten, sillä se on ihanan tuntuista ja menee helposti läpi kankaasta kuin kankaasta. Myös kaikenlaiset erikoislangat on kivoja.

Mitkä ovat järjestyksessä viisi lempi keppihevostasi?
Pepe, Kipa, Saaga ja Mustikka on neljä ehdotonta lempparia, mutta en niitä osaa järjestykseen laittaa. Viidettä en oikein tiedä, sillä sijalla taitaa olla useampi hevonen.

Mistä tallin nimi tulee?
En oikein tiedä itsekään mistä sen alunperin keksin. Mutta Huvikumpuhan on Peppi Pitkätossussa Pepin talon nimi, joten sieltä nimi alkujaan tulee. Ranch päätteen halusin nimeen, sillä silloin monikin käytti sitä tallinsa nimessä. Nykyisin Ranch (=karjatila) aika hyvin nimeen sopiikin, kun hevosia on lähes sata.

Mikä sai sinut aikoinaan aloittamaan keppihevoset?
Hevoshullusta lueskelin keppihevosjuttuja ja sitä kautta innostuin.

Kotilemmikkejä? Esim. koiria tai kissoja?
Kissaa, koiraa ja kania löytyy.

Mielestäsi kivoin vaihe keppareiden teossa? Entä ärsyttävin?
Kivointa on harjan kiinnittäminen ja merkkien suunnittelu ja toteuttaminen. Ärsyttävintä on silmien ja sierainten leikkaus ja kiinnittäminen. Haluan niiden olevan täsmällisesti saman muotoiset ja millilleen samoilla kohdilla, joten on aika hermoja raastavaa hommaa.

Milloin olet aloittanut keppihevosten teon?
Vuonna 2004 tein ensimmäiset keppihevoset.

Voisitko tehdä videopostausta?
Ei ole mitään millä kuvaisin videota, enkä muutenkaan ole kovin innostunut sellaista tekemään.

Mikä on epäonnistunein kepparisi ikinä?
Alkuaikoina tekemäni Amanda hevonen oli aika kamala. Tamma oli kaksipalainen ja sillä oli ruma punainen suu. Väriltään hevonen oli siniruudullinen ja harjakin oli tehty kakaasta. Siitä ei vaan taida olla enää missään kuvaa tallessa.

Millaisia ovat yleensä kepparien arvonimet?
Kep Mva Fn arvonimeä ei kukaan ole ainakaan vielä saanut, mutta kaikkia muita ervoniä ovat hevoseni saaneet.

Onko mielestäsi helpompi tehdä keppari sukasta vai kankaasta?
Sukasta on helpoin tehdä ja sukkaponi valmistuukin alle tunnissa.

Oletko omistanut joskus puuhevosta?
Kunnollista puuhevosta en ole koskaan omistanut. Joskus lapsena tein parista laudanpätkästä omaperäisen näköisen hevosen, mutta sillä ei oikein voinut ratsastaa. Isäni oli myös joskus tekemässä puuhevosta, mutta se ei koskaan tullut valmiiksi.

Mikä on vanhin omistamasi keppari?
Riippuu millä tavalla vanhinta hevosta tarkoitetaan. Keksityltä iältään vanhinta vai tekovuodeltaan vanhinta? 
Tekovuodeltaan vanhimmat hevoset ovat Cherie ja Jeppu (molemmat ostettuja), joista löytyy googlaamalla mainintoja jo vuodelta 2006. Vanhimmat itse tehdyt, edelleen tallissa asuvat hevoset ovat vuodelta 2007. 

Oletko ommellut joskus keppareita ompelukoneella?
Kaksipalaisia ompelen joskun ompelukoneella. Kolmipalaista olen myös joskus koittanut koneella ommella, mutta pilallehan se meni.

Onko sulla nyt nälkä?
Ei :)

Mitä kieliä osaat?
Suomea ja englantia

Rumin itse tekemä kolmipalainen suullinen?
Kolmipalaisissa ei mitään kovin rumaa hevosta ole. Rumilukset on lähinnä kaksipalaisia. Mutta jos nyt joku pitää sanoa, niin yksisarvinen (josta on kuviakin jossain postauksessa) on aika karmaiseva ilmestys.

Tuletko keppareiden sm-kisoihin lahteen?
En ole tulossa. Kovasti tekisi mieli tulla sinne myymään tavaraa, mutta Lahti on sijainniltaan pahimmassa mahdollisessa paikassa. Jos sinne aikoo Tampereen suunnalta julkisilla kulkea, pitää varautua vähintään viiden tunnin kiertoajeluun. Omalla autolla en viitsi sinne lähteä, kun en ole seudulla koskaan ajellut.

Hienoin keppari minkä tiedät (ei itseltä)?
Yhtä tiettyä hevosta ei ole. Yleisesti kuitenkin pidän hienona omaperäisen näköisiä hevosia, jotka eivät katoa massaan. Esim. monet huovutetut hevoset ovat todella hienoja.

Kenellä keppihevosistasi on eniten tunnearvoa?
Tunnearvoa on eniten noilla tallissa pisimpään asuneilla hevosilla, joilla olen aikoinaan ahkerasti ratsastellut. Ei näille uusimmille hevosille ole oikein tunnearvoa kertynyt, kun ovat valmistumisensa jälkeen vain maanneet pahvilaatikossa.

Oletko tyytyväinen blogisi ulkoasuun?
Olen ihan tyytyväinen, joskin olisi kiva toteuttaa hieman omaperäisempi ulkoasu vielä joskus.

Tykkäätkö Starbucks-juomista?
En ole ikinä maistanut, enkä aio maistaakaan. En siis osaa sanoa.

Milloin viimein ratsastit kepparilla?
Siitä on niin monta vuotta, etten enää yhtään muista.

Kuinka usein ostat uusia tarvikkeita keppihevosten tekoon?
Aina kun jotain sopivaa tulee vastaan. Lähes aina tarttuu jotain pientä mukaan, kun sopivassa kaupassa käyn.

Kun teet joskus noita tilareita, niin tuntuuko sinuskta ikinä ettet millään jaksaisi tehdä niitä?
Ei tunnu, sillä otan tilareita jonoon vain silloin kun on inspiraatiota niitä ommella.

Mistä materiaalista teet noiden keppareiden silmät?
Huovasta olen tehnyt, mutta fleeceäkin olen välillä käyttänyt. Nyt on iskemässä huopapula, koska Tiimari sulki ovensaa, enkä oikein tiedä mistä kaupasta voisi täälläpäin huopaa löytää.

Mistä ostat keppareille kepit ja paljonko nen maksavat?
En ole koskaan ostanut yhtäkään keppiä, kaikki on etsitty metsästä ja vuoltu kuorettomiksi. Mutta eivät ne kepit montaa euroa kaupassakaan taida maksaa.

Milloin aloitit harrastamaan keppareita?
Vuonna 2004.

Minkä ikäinen olet?
20 vuotta.

Mikä puhelin sinulla on?
Tuollainen perus Nokian puhelin. Mallia en muista. Älypuhelinta en ole hankkimassa, sillä en tee sellaisella yhtään mitään ja ne rikkuvat kovin helposti.

Harrastatko mitään muuta keppareitten lisäksi?
Oikeiden hevosten ja muiden eläinten kanssa puuhailua, mutta enpä oikein mitään muuta mainitsemisen arvoista.

Oletko harkinnut keppari harrastuksen lopettamista?
En ole koskaan edes harkinnut lopettamista. Kymmenen vuotta keppihevosharrastusta tulee kesällä täyteen, joten aika sitoutunut harrastaja olen.

Harrastatko ratsastusta?
Satunnaisesti kyllä. Tykkään kuitenkin enämmän hevosten hoitamisesta, ratsastus ei ole koskaan ollut tärkeintä.

Mille hevoselle olet mielestäsi keksinyt parhaan nimen ja miksi se sopii sille niin hyvin?
Mustikan virallinen nimi, Mortimery Max, on siinä mielessä hauska, etten ole sitä mistään kopioinut. Vuosia sitten keksittiin siskon kanssa hevosille virallisia nimiä ja Mortimery Max vain putkahti jostakin päähäni.

Ootko hyvä piirtään?
Ihan ok. En tosin ole peruskouluaikojen jälkeen enää pahemmin piirrellyt.

Ootko rikas?
Tottakai. Asun kartanossa ja liikun paikasta toiseen limusiinilla tai yksityislentokoneella. XD

Miksi sinä pidät Kipasta niin paljon?
Se on kivan näköinen ja koska inspiraationa on käytetty oikeaa hevosta, se tuo entisen työpaikkani mieleen.


Suositteletko eurokangasta? 
En ole muista kaupoista koskaan kangasta ostanut, joten paha on muutakaan suositella. :)
Voi tosin olla että jatkossa tilaan kankaat netistä, sillä sieltä saan halvemmalla ja vähällä vaivalla.

13 kommenttia:

 1. Kuka tuo ylhäällä kuvassa virkattu riimu päässä on?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riimupäinen kaveri on miniatyyriori Dom Toretto eli Dom. :)

   Poista
 2. Tää oli ihan täydellinen vastauspostaus!

  VastaaPoista
 3. Olisiko sinulla antaa ohjeita miten hevoselle saisi mahdollisimman suoran suun? Onko sinulla muita vinkkejä kepparin tekemiseen tai ideoita?Itse olen ommellut aika monta suuta vinoon ja nyt on taas uusi heppa tekeillä :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh. Vastaan Kat ' in puolesta...
   2-palaisina en osaa auttaa, mutta mikäli teet kolmipalaisen ; aloita toisen palan kiinnittäminen suusta.

   Poista
  2. Anonyymi jo hyvin vastasikin. Eli kun keskikappale on ommeltu toiseen sivukappaleeseen ja on aika aloittaa toisen sivukappaleen ompeleminen, niin suun kohdalta kannataa aloittaa. Näin tulee varmemmin suora suu. :)

   Poista
 4. Millä kiinnität hepan silmät? Kuumaliimalla vai ompelemalla vai miten?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä liimaan ja välillä ompelen, miten milloinkin huvittaa. :)

   Poista
 5. Kuinka kovaksi täytät sun hepat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika pehmeiksi nuo jätän, koska täytteet on kuitenkin hepan sisällä vain kuvatessa.

   Poista
 6. Miten vuonisten harja tehään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://huvikumpuranch.blogspot.fi/2013/02/ohje-keppihevosen-tekoon-2-osa.html

   Poista

Kiitos kommentistasi jo näin etukäteen! :)

Olen sen verran laiska, että en yleensä vastaa kommmentteihin ellei niissä ole jotakin kysymystä. Kaikki kommentit kuitenkin tulee luettua, vaikka mitään en vastaisikaan.

HUOM! Mikäli näet blogissa kuvia myytävästä hevosesta ja olisit kiinnostunut sen ostamaan, tarkista ensin milloin postaus on julkaistu. Hevoset menevät yleensä nopeasti kaupaksi, joten jos postaus on viikkoa tai pari vanhempi, on hevonen todennäköisesti jo myyty.