tiistai 30. joulukuuta 2014

Mitä tuli tehtyä?

Jo toinen postaus samana päivänä, mutta tuskin ketään haittaa?
Selailin kuvakansioita ja laskeskelin huvikseni vuoden aikana tehtyjen hevosten määrää. Siitä tulikin sitten mieleen laittaa niistä kuvakoosteet tännekin näkyviin.

TAMMIKUU


HELMIKUU


MAALISKUU



HUHTIKUU



TOUKOKUU


 
KESÄKUU



HEINÄKUU



ELOKUU



SYYSKUU
 


LOKAKUU



MARRASKUU



JOULUKUU


Mistä hevosista piditte eniten? Entä montako hevosta tuli itse tehtyä kuluneen vuoden aikana?

Maskottifarmi


Huvikummun kanila on ollut jo pitkään ihan kuollut. Sain kuitenkin viimein innostuksen tehdä asian suhteen jotain ja tein  kanilalle kokonaan uudet sivut. Samalla nimikin muuttui joten Huvikummun kanila on nykyisin nimeltään Huvikummun Maskottifarmi. Farmin sivuilla on sekä kanit, jyrsijät ja muut eläimet, että kaikki minihevoset. Uusia asukkaita on jo suunnitteilla ja myytäviäkin otuksia on jossain vaiheessa tulossa. Mistä eläimistä olisitte erityisesti kiinnostuneita? Muitakin ideoita Maskottifarmiin liittyen otetaan vastaan.

Uusille sivuille pääset tästä.

torstai 25. joulukuuta 2014

24. luukku


Hyvää joulua kaikille!

(Pahoittelut luukun myöhästymisestä. Eilen oli niin paljon muuta tekemistä, ettei ollut aikaa ajatella kalenteria.)

tiistai 23. joulukuuta 2014

23. luukku

Ohje: Suoja
 

Tarvitset:
2 solkea
nahkaa
fleeceä

Sekä tietenkin myös sakset ja (kuuma)liimaa.


Leikkaa nahasta suojan muotoinen palanen, sekä kaksi ohutta suikaletta. Kiinnitä soljet suikaleiden päihin ja tee toiseen päähän muutama reikä.


Leikkaa suojaan kaksi viiltoa ylös ja alas. Kiinnitysremmin pujotetaan näihin viiltoihin.


Leikkaa pala fleeceä ja liimaa suoja reinoista kiinni siihen. Remmit kannattaa ottaa pois tämän vaiheen ajaksi.


Leikkaa sitten ylimääräinen fleece pois niin, että nahkaosan yli näkyy vain pieni reunus.


Lopuksi voit pujottaa remmit paikoilleen ja suoja on käyttövalmis.

maanantai 22. joulukuuta 2014

22. luukku


Tulipahan joulun kunniaksi luotua Huvikummullekin oma Instagram tili. Jää tosin vielä nähtäväksi kuinka usein sinne tulee kuvia lisäiltyä.

http://instagram.com/huvikumpuranch/

Projektihevosen nimi ratkesi tänään ja voittajanimi oli Runotar. Mietin vielä tuleeko hevosesta kasvattini, jolloin nimeen tulisi myös kasvattiliite. Kiitos kaikille hevosen suunnitteluun osallistuneille!

sunnuntai 21. joulukuuta 2014

21. luukku

Luukut alkaa olla jo aika vähissä. Mikäli vain ehdin, yritän kalenterin puitteissa toteuttaa vielä pari paljon toivottua varuste ohjetta. Tänään kuitenkin vuorossa vastaukset kysymyksiin.

VASTAUKSET KYSYMYKSIIN

Kuinka suuret sullisen kolmipalaisen kepparin kaavat pitäisi olla?
Itse piirtäisin kaavat vähintään A3 kokoiselle paperille, sillä A4 alkaa olla omaan makuun jo aivan liian pieni koko keppihevoselle. Yleensä piirtelen kaavat sanomalehdelle, yhdelle aukeamalle.

Mikä on hevosistasi kaikista rakkain sinulle?
Mustikka

Mikä oli aivan ensimmäinen keppihevosesi?
Tein hevosia heti samana päivänä viisi, enkä enää muista mikä niistä tuli ensin valmiiksi. Hevoset olivat lämppärit Jasmiina ja Mustikka (orin ensimmäinen versio kyseessä), issikat Castanjafi ja Bruuno sekä risteytys Tähti-Säde.

Mikä on lempihevosesi jonkun toisen tallilta?
Vierailen kamalan harvoin keppihevostallien sivuilla, joten suurinta osaa Suomen keppihevosista en ole edes koskaan nähnyt. Mutta esim. Akrobaatti on on ainakin sellainen hevonen mistä olen aina tykännyt.

Minkä ikäisenä aloitit kepparit?
Vuonna 2004, ollessani 11 vuotias.

Miten pitkään jatkoit keppariharrastusta ratsastusmielessä?
Ylä-asteella ratsastelin vielä vaihtelevasti, mutta sen jälkeen alkoi atsastelu hiipua pois kuvioista.

Mistä/miten saat innoitusta keppihevosten tekemiseen/ompelemiseen?
Ei ole mitään erityistä inspiraation lähdettä, vaan innostus tulee itsekseen jos on tullakseen.

Mikä on helpoin tapa tehdä keppari?
Helpoin on tehdä hevonen ihan vaan valmiista sukasta, siinä ei mene edes tuntiakaan.

Mikä on onnistunein kepparisi?
Yleensä ne kaikkein uusimmat hevoset ovat niitä onnistuneimpia.

Kuinka vanha olet?
21

Miten keksit hevostesi nimet?
Aika usein elokuvista/tv-sarjoista.

Oletko mielestäsi hyvä kepparintekijä?
Kyllä itse tehtyjä hevosia jo ihan mielellään katselee. Tietenkin kehittymisen varaa on aina.

Teetkö keppareille häntiä?
En ole koskaan tehnyt.

Miten teet valopilkut?
Kynsilakalla. Joskus tein paperistakin, mutta totesin huonoksi vaihtoehdoksi. Lähtivät kosteassa irti ja pikkulinnut niitä myös nyppivät hevosilta pois, mikäli ne ulos jäivät.

Viimeisin tilarisi?
Tämä:


Hevosen tein joulukuun alussa, mutta ei ole tullut sitä blogissa esiteltyä.

Milloin viimeksi ratsastit kepparilla?
Siitä on niin monta vuotta, etten yhtään muista.

Onko sinulla ollut tallia tai kaupankeppareita?
Hevosilla oli iso talli silloin kun vielä niillä ratsastelin. Kaupankeppareita en ole omistanut.

Oletko ostanut ikinä kepparia?
Muutama ostettu on tallissa. Niistäkin tosin osa puolivalmiina ostettuja.

Oletko skh-foorulla?
Olen, mutta harvoin tulee mitään sinne kirjoitettua. Toimin kuitenkin keppihevoskilpailut alueen moderaattorina, joten senkin puolesta foorumilla tulee käytyä päivittäin.

Lempivaihe hepan teossa?
Harjan kiinnitys on kaikkein hauskinta. Muista vaiheista en erityisesti tykkää.

Entä inhokkivaihe?
Silmien ja sierainten kiinnitys on tuskallista, sillä haluaisin niiden olevan millilleen samoilla kohdilla.

Este - enkka kepparilla ja ilman?
Olen ihan varmasti nämä joskus blogissa kertonut, mutta en postausta enää löytänyt. Enkä siis tosiaankaan korkeuksia enää muuten muista. Olisikohan kepparin kanssa enkka ollut 111cm? Ja este on hypätty pitkäkeppisellä hevosella.

Lempi Kangas?
Fleece

Lempi hevosesi talliltasi?
Mustikka

Hevonen vai aasi?
Hevonen

Beige vai Samba?
Onko beige joku kangaslaatu vai miten näitä voi verrata toisiinsa?

Mohair vai teddy?
Mohair

Oletko koskaan ratsastanut oikeilla hevosilla?
Epäsäännöllisesti tulee ratsateltua

Tunnetko Iisan tallin Sailaa, tai mestenan Riinaa?
En tunne ketään keppihevosharrastajaa.

Oletko tehnyt kepparin nimeltä Huvikummun Joonas, ja myynyt sen?(nimittäin ostin hiljattain sen nimisen, kuulemma sulta tilatun kepparin eräältä tytöltä ja vaihdoin sen nimen Chevaliksi, olisiko nimeä saanut vaihtaa?)
Tilarit myyn aina tiedottomina (eikä niille kuulu lisätä kasvattiliitettäni ellei emä ole talliltani), joten minulle on ihan sama vaikka tietoja myöhemmin muuttaisikin.

Mikä on työläin tekemäsi keppari?
Huovutettu issikka Dropi

Oletko ollut koskaan keppareiden sm kilpailujen järjestäjänä tai kisaajana?
En ole ollut kisaajan enkä järjestäjänä kisojen huonon sijainnin vuoksi. Lahteen on ihan mahdoton päästä julkisilla Tampereen suunnalta, ellei sitten ole valmis matkustelemaan viittä tuntia suuntaan ja toiseen. Vuoden 2016 kisoihin Helsinkiin olen ajatellut mennä myymään tavaraa. Niihin kisoihin on tosin vielä niin pitkä aika, että mitä vain ehtii vielä tapahtua.

Minkä rotuisen ja värisen keppihevosen tekisit mieluiten?
Jonkun hienon kirjavan olen jo halunnut pitkään tehdä, mutta en ole jaksanut prijektia aloittaa.

Minkä ikäinen on vanhin kepparisi?
Jos kysymykseessä tarkoitetaan hevosten sivuilta löytyviä ikiä, niin en muista. Yli 20 vuotiasta hevosta ei ainakaan taida olla? Jos tällä taas tarkoitetaan hevosen valmistusvuotta, niin pari 2006 vuonna tehtyä hevosta löytyy.

Mikä kangas on parasta keprun tekoon?
Fleece siinä mielessä, että sitä on helppo ommella ja täytettäessä fleece venyy hieman ja korjaa mahdolliset virheet rakenteessa. Erilaiset karvakankaat taas ovat siitä hyviä, että eivät veny. Ovat helppoja täyttää ja hevosen rakenne on juuri sitä mitä haluaa.

Oudoin materiaali mistä oot tehny kepparin?
Indy on tehty vanhan lastenhaalarin vuorikankaasta. Kaikki tosin luulevat että se on tavallisesta teddystä tehty.

Mistä voi tehdä mahdollisimman aidon näköisen harjan kepparille?
Olen tehnyt harjoja vain erilaisista langoista, joten paha sanoa. Omasta mielestäni kepparille riittää hyvin se lankaharjakin.

Oletko koskaan tehnyt "mielikuvituskepparia", siis esim. jonkun tietyn oikean rotuista mutta jollakin "karkkivärillä" (esim. keltainen, punainen, pinkki, vihreä tms.) tai jotakin ihan keksittyä rotua?
En ole tehnyt muita kuin tuon yhden yksisarvisen pari vuotta sitten.

Este vai koulu keppihevosilla?
Esteet

Ratsastatko enään keppihevosilla?
En ratsasta.

Lempi lankasi?
Kaikki erikoislangat on kivoja.

Harrastatko irl ratsastusta?
Välillä joo.

Kuinka monta kepparia (noin) olet tehnyt yhteensä?
Useita satoja. Tarkkaa määrää en tiedä, koska en ole pitänyt kirjaa.

Kuinka monta kepparia huvikummussa asustaa?
Joku sata suunnilleen. Täytyisi päivittää kaikki sivuttomatkin asukkaat tallin sivuille, niin voisi sieltä määrän laskea.

Mikä on lempi kepparirotus?
Sirot rodut ovat yleensä kivan näköisiä, mutta ei mitään erityistä lempirotua ole.

Kuka on ensimmäinen tekemäsi kangas keppari, ja laita KUVA?
Sateenkaaressa oli jo useampia kaksipalaisia kangashevosia, mutta niistä ei ole kuvaa. Huvikummun ensimmäinen kaksipalainen oli Glamour, mutta siitäkään en löytänyt nopeasti kuvaa. Sen jälkeen kuitenkin tule Saaga. Kolmipalaisista tein ensin pari harjoituskappaletta, jotka myöhemmin myin. Niistäkään ei tällä koneella ole kuvia. Ensimmäinen tallin asukkaaksi kelpuutettu oli Prinssi.

Onko sinua koskaan kiusattu keppareista jos on milloin?
Ei ole kiusattu.

Mikä on epäonnistunein kepparisi? Kuvaa?
Se olisi se ihanainen Amanda, mutta tamma lopetettiin ennen kuin sain ensimmäisen digikamerani. Kuvaa ei siis ole. Heppa oli kuitenkin kaksipalinen, väriltään sininen ruudullinen punaisella epäonnistuneella suulla.

Mistä saat solkia suitsiin? Mistä kaupasta?
Tilaan Antassu nimisestä nettikaupasta.

lauantai 20. joulukuuta 2014

20. luukku

Alkaa tässä vaiheessa olla jo ideat kalenterin suhteen melko lopussa, joten jospa tehtäisiin pikainen kysymyspostaus. Kysymykset mielellään jollain tapaa keppihevosiin liittyviä. Muutakin voi kysyä, mutta en välttämättä vastaa. Vastauspostaus tulee kysymysten määrästä riippuen joko huomenna tai ylihuomenna.

***

Valitsin projektihevoselle ehdotetuista nimistä parhaimpia, joista olisi tarkoitus äänestää lopullinen nimi hevoselle. Äänestys on taas oikeassa yläkulmassa.
Postaukseen jossa esittelin hevosen kuvat, tuli muutama kysely hevosen myymisestä. Tammasta on tarkoitus saada talliin ihan pysyvä asukas, joten se ei ikävä kyllä ole tulossa myyntiin.

perjantai 19. joulukuuta 2014

19. luukku


ARVONTA

Palkintona tällä kertaa pinteli ja suoja. Arvontaan voi jälleen osallistua kommentoimalla sähköpostinsa tähän postaukseen.

Aikaa osallistua on 23.12. asti.

torstai 18. joulukuuta 2014

18. luukku

Osaatko ratkaista nämä anagrammit? (vihje: liittyvät jollain tapaa hevosiin)

1. ota klik
2. tulostu arkussa
3. hotelsin pinnan
4. tanssit turusta
5. kukapa kulki
6. kuurokin
7. peltiin
8. sir eko
9. liru raakaa
10. leipurin oven

***




Projektihevonen on ollut hetken jäissä, mutta nyt poni on valmis! Merkiksihän sille äänestettiin jokin erikoisempi ja sellaisen se saikin. Merkki taitaa olla jonkinlainen rikkonainen läsi.

Vielä pitäisi päättää nimi hevoselle. Rodultaannhan se on suomenhevonen ja sukupuoleksi valitsin tamman, kun sitä eniten muistuttaa. Nimeä voi ehdottaa postauksen kommentteihin. Valitsen joukosta parhaimmat ja niistä äänestetää paras nimi (jonka tamma itselleen saa).

Nimen tulee olla tietenkin suomenkielinen, kun suomenhevonen on kyseessä. En tiedä vielä tuleeko hevonen olemaan kasvattini, joten jättäkää kasvattiliite vielä nimestä pois. Nimi saisi mieluusti olla joko yksi pitempi sana tai sitte kahden sanan mittainen. Massanimet voi jättää myös suosiolla pois, sillä halua jotain persoonallisempaa.

keskiviikko 17. joulukuuta 2014

17. luukku

Ohje: Avonainen korva

Tähänkin on niin paljon ohjetta kyselty, että tässä tulee.


Aloitetaan leikkaamalla kaksi hatutun muotoista palaa.


 Jonka jälkeen palat tietenkin ommellaan yhteen ja käännetään saumat sisäpuolelle. Mikäli lankaa on ompelun jälkeen vielä hyvin jäljellä, ei lankaa kannata katkaista ollenkaan.


Sitten painetaan korvan alakulmat yhteen.


Ja ommellaan ne toisiinsa kiinni parilla pienellä pistolla (käyttäen lankaa joka on edelleen korvassa kiinni).


Sitten vain korva kiinni hevoseen nuppineuloilla ja ommellaan kiinni (vieläkin sitä samaa lankaa käyttäen). Kun korva on ommeltu, langan voi vihdoin päätellä ja katkaista.



Sama tietenkin toistetaan vielä toisen korvan kohdalla.

tiistai 16. joulukuuta 2014

16. luukku

Osalle nämä voikin jo olla tuttuja, mutta tässä olisi uusintana muutama testi aikaisemmilta vuosilta (kalenterissa ovat ilmestyneet).

Mikä hevosrotu sopisi sinulle?

Millaiseen käyttöön hevonen tulisi?
a) Haluan tehdä hevosen kanssa kaikkea mahdollista. Hypätä, vääntää koulua, maastoilla, ajaa kärryillä...
b) Ratsastella kevyesti. Myös pelkkä hoitaminen tai kärryillä ajeleminen kiinnostaa.
c) Hevonen tulisi kisaratsuksi vaativiin luokkiin.
d) Hevonen tulisi yleisratsuksi. Haluan myös välillä päästä kisaamaan.

Minkä väristä hevosta toivoisit?
a) Vaaleanrautias olisi ihana!
b) Lehmänkirjava sen olla pitää!
c) Kiiltävä punaruuniko on paras!
d) Kaunis kimo kiitos!

Minkä kokoisen ja rakenteisen hevosen haluaisit?
a) Keskikoinen ja hivenen raskasrakenteinen.
b) Mahdollisimman pieni ja pullea.
c) Suuri ja kevytrakenteinen.
d) Sirorakenteinen, iso poni.

Minkä luonteinen hevosen tulisi olla?
a) Rauhallinen perusheppa, joka ei turhista hötkyile.
b) Peruskiltti, mutta pieni pippurisuus ei haittaa.
c) Meneväinen hevonen, eikä pieni kuumuuskaan haittaa.
d) Reipas ja fiksu ratsu.

Millaiseen talliin hevonen menisi asumaan?
a) Läheisellä ratsastuskoululla olisi tallipaikka vapaana. Myös pihatto on harkinnassa.
b) Hevonen tulisi kotipihaan asumaan. Liiteriin mahtuisi pieni karsina.
c) Olen varannut täysihoitopaikan hienolta kilpatallilta.
d) Kaverin pienelle yksityistalllille, jossa on hyvät liikutusmahdollisuudet.

Minkä hintainen hevosen pitäisi olla?
a) Perushintaista etsiskelen.
b) Rahaa ei ole tuhlattavaksi, joten mielellään halpa.
c) Hinnalla ei ole väliä ja voin hakea hevosen vaikka ulkomailta.
d) Olen valmis käyttämään hevoseen hyvän summan rahaa, mutta järkyttävän kallista en voi ostaa.

Mikä näistä vastaisi kesälomasuunnitelmiasi hevosen kanssa?
a) Osallistumme ainakin ratsastusleirille. Muuten vietämme rentoa kesää.
b) Kävelytän hevosta metsäpoluilla ja saatamme käydä uimassakin.
c) Kierrämme koko kesän kisoissa ja valmennuksissa ympäri Suomea.
d) Hiomme kouluratsastusliikkeitä kuntoon syksyn kisoja varten, mutta välillä myös otamme rennosti.

Laske saitko eniten a,b,c vai d vastauksia ja lue sitten millainen hevonen sinulle sopisi.

Eniten a vastauksia
Haluat monipuolisen harrastehevosen, jonka kanssa voit tehdä kaikkea mahdollista. Suomenhevonen saattaisi olla hyvä valinta.

Eniten b vastauksia
Et ole niinkään kiinnostunut ratsastuksesta, vaan yhdessäolosta hevosen kanssa. Voisit harkita shetlanninponin hankkimista.

Eniten c vastauksia
Kilpaileminen ja valmentautuminen on mielestäsi tärkeää. Jokin puoliverinen vastaisi varmasti unelmahevostasi.

Eniten d vastauksia
Toivot tasokasta hevosta, jonka kanssa voisit välillä kilpaillakin. Ratsuponi saattaisi sopia sinulle hyvin.

Jokaista mainittua rotua asustaa myös Huvikummussa.

***
 
Mitä tiedät hevosroduista? Huvikummusta löytyy monien eri rotujen edustajia. Kuinka hyvin mahdat tuntea tallista löytyviä rotuja? Oikeat vastaukset ovat testin lopussa.
1. Mini on rodultaan amerikanshetlanninponi. Miten rotu eroaa tavallisesta shetlanninponista?
a) Ei mitenkään. Amerikanshetlanninponit ovat vain Amerikassa syntyneitä, tavallisia shettiksiä.
b) Kyseessä on kokonaan oma rotunsa, jonka jalostukseen on käytetty mm. shettistä, arabia ja hacneyponia.
c) Amerikanshetlanninponeja ei ole edes oikeasti olemassa, kyseinen rotu on Katin mielikuvituksen tuotetta.
 
2. Huvikummussa majailee yksi jos toinenkin suomalainen ratsuponi. Mitä seuraavista roduista ei ole sallittua käyttää kyseisen rodun jalostuksessa?
a) russ poni
b) welshpartbred
c) haflinger

3. Amerikasta Suomeen tuotu ori Fasu, on rodultaan quarter. Mistä rotu on saanut nimensä?
a) Rotu on kotoisin Quarterista
b) Hevosilla kilpailtiin aikoinaan laukkakisoissa neljännesmailin matkoilla (= quarter of mile)
c) Intianit käyttivät rodun edustajista nimitystä Quarter

4. Hevoslauman joukosta löytyy myös muutama vuonohevonen. Keiden ratsuja vuonikset aikoinaan olivat?
a) viikinkien
b) ritarien
c) maanviljelijöiden

5. Saaga on rodultaan islanninhevonen ja tullut Suomeen suoraan islannista. Minkä oikeuden tamma on menettänyt Suomeen tullessaan?
a) Se ei ole enää kantakirjakelpoinen
b) Sitä ei voida astuttaa Islannista tuodulla orilla, vaan orin on pitänyt syntyä Islannin ulkopuolella
c) Se ei voi enää koskaan palata takaisin Islantiin

6. Yksi Huvikummun pitkäaikaisista kasvatusroduista on suomenhevonen. Mikä seuraavista ei ole hyväksytty väri suomenhevosilla?
a) voikko
b) mustankimo
c) hiirakko

7. Draco ja Pandora ovat rodultaan connemaroja. Mistä maasta rotu on kotoisin?
a) Irlannista
b) Englannista
c) Hollannista

8. Roomeo on tätä nykyä tallin ainoa newforest. Mikä seuraavista rotua koskevista väittämistä ei ole totta?
a) New foresteja elää edelleen villinä rodun alkuperämaassa
b) New forest on on maailman suosituin ponirotu
c) New forestilla saa olla valkoisia merkkejä ainoastaan päässä ja jaloissa

9. Tallista löytyy siitosori Indy, jonka rotu on shetlanninponi. Mikä on rodun suurin sallittu säkäkorkeus?
a) 110cm
b) 105cm
c) 107cm

10. Hevoslauman joukossa on welshponeja, jotka edustavat useampaakin eri sektiota. Montako eri welsh sektiota on olemassa?
a) 4 + welshpartbred
b) 3 + welshpartbred
c) 5 (wpb lasketaan yhdeksi sektioksi)

VASTAUKSET
1. b), 2. c), 3. b), 4. a), 5. c), 6. c), 7. a), 8. b), 9. c), 10. a)

***

Mikä Huvikummun hevosista olisi paras ratsu sinulle? Valitse aina se vaihtoehto mikä vastaa eniten unelmahevostasi.

Olet maastossa, ja yllättäen puskasta lehahtaa lintu lentoon, ratsusi…
a) Lähtee täyttä kiitolaukkaa suoraan takaisin tallille.
b) Höristää korviaan ja katsahtaa puskan suuntaan, mutta jatkaa matkaa normaalisti.
c) Säpsähtää, ja vetää kamalan pukkisarjan. Jos olet vielä selässä, se nousee pystyyn.
d) Säikähtää ja ottaa muutaman laukka askeleen ennen kuin saat sen hallintaan.
e) Jatkaa eteenpäin heilauttamattakaan korviaan, eikä edes tunnu huomanneen mitään.

Lähestyt 50cm estettä laukassa, ratsusi…
a) Tekee täydellisen lähestymisen, mutta kieltää huvikseen. Hyppää yli vasta kolmannella yrittämällä.
b) Hyppää yli kuuliaisesti.
c) Hyppää valtavalla loikalla, ja pukittaa esteen jälkeen sarjan pukkeja.
d) Ei päästä sinua helpolla, mutta hyppää esteen kuitenkin kauniisti.
e) Ennen estettä ottaa ravin, ja ravaa esteestä yli pudottaen puomin.

Sitten olisi pohkeenväistö vuorossa, ratsusi…
a) Esittää ettei ymmärrä mitä haluat, ja väistää vasta muutaman yrityksen jälkeen.
b) Väistää kuuliaisesti, joskin hieman kömpelösti.
c) Väistää lennokkain askelin, ja lopuksi liiskaa jalkasi aitaan.
d) Tekee kaiken täydellisesti.
e) Yrittää kovasti, mutta kompuroi.

Miten ratsusi suhtautuu kisoissa käymiseen?
a) Hepalla on kisoissa kivaa, ja se esittää radalla kaikki mahdolliset temppuilunsa jotta saa sinut varmasti nolattua.
b) Toimii ihan kivasti, joskaan ei yleensä voita.
c) Heppa käy ylikierroksilla, mutta jos saat sen hallintaan saatat menestyäkin.
d) Kaikki menee hyvin ja hevonen on innokas.
e) Innostuu kisoista, mutta mokailee radalla.

Millainen hoidettava heppa on? a) Varastaa harjoja, näykkii hihasta ja talloo varpaita, muuten kiltti joskin kärsimätön.
b) Seisoo kiltisti paikoillaan ja tutkii ympäristöä.
c) Ei ole hetkeäkään paikoillaan, ja sählää koko ajan jotakin. Saattaa myös luimia ja näykkiä.
d) Liikehtii hieman, mutta pääsääntöisesti melko kiva hoitaa.
e) Heppa torkkuu, ja jos et kuulisi kuorsausta luulisit sen kuolleen seisaalleen.

Entäpä mitä se puuhailee tarhassa?
a) Missä tarhassa? Se karkaa saman tien ja juoksee naapurin kaurapeltoon.
b) Popsii heiniä yhdessä heppakavereidensa kanssa.
c) Jahtaa itseään pienempiä ja luimii kaikille.
d) Liikuskelee reippaasti ja riehuu muiden mukana.
e) Makaa kyljellään maassa, mutta näet sen kuitenkin hengittävän. Muuten luulisit sitä kuolleeksi.

Hevosta lastataan kuljetuskoppiin, se…
a) Lyö jarrut pohjaan, ja lastaukseen kuluu lopulta kaksi tuntia.
b) Kävelee perässäsi koppiin ongelmitta.
c) Nostaa päänsä korkealle ja pysähtyy. Maanittelun jälkeen menee kuitenkin koppiin ja hajottaa mennessään kopin takavalot.
d) Pysähtyy ja haistelee koppia, sitten menee suosiolla koppiin.
e) Ei mitään ongelmaa, kävelee koppiin ja ennen kuin luukku ehditään sulkea se on jo nukahtanut.
 
Putosit ratsultasi, syy siihen oli?
a) Heppa pelästyi ja lähti kiitolaukkaan.
b) Oma moka, tasapaino meni esteellä ja tipuin.
c) Hevonen testasi saanko sen kuriin ja tipuin valtavasta pukista.
d) Olin omissa ajatuksissani, kun heppa säikähti jotakin ja hyppäsi sivulle.
e) Menin hepalla ilman satulaa ja luisuin alas.
 

Laji mihin ratsusi sopii parhaiten?
a) Esteistä se tykkää, vaikka huvikseen usein kieltääkin.
b) Heppa toimii hyvin lajissa kuin lajissa, maastoilusta se kuitenkin tykkää eniten.
c) Rodeo taitaisi olla tätä heppaa varten paras vaihtoehto…
d) Ei mitään väliä, kaikki onnistuu hyvin!
e) Hmm… Järjestettiinkös niitä syömiskisoja jossakin?

Hevonen tarvitsee eläinlääkäriä, mistä se johtuu?
a) Hevonen ontuu, etkä ole varma näytteleekö se jälleen, vain onko tällä kertaa tosi kyseessä.
b) Jokavuotiset rokotukset pitää antaa, eihän se muuten eläinlääkäriä ikinä tarvitse.
c) Heppa riehui ja venäytti jalkansa, tosin sinä ole pahemmassa kunnossa kuin hevonen.
d) Hepalla on pieni haava, joka saattaa vaatia muutaman pikku tikin.
e) Haluat vain eläinlääkärin tarkastavan onko hevonen todellakin vielä elossa. Itsehän et sitä oikeastaan pysty näkemään.
 

Laske nyt mitä kirjainta tuli eniten ja lue sitten kuka olisi sinulle paras ratsu.

Eniten A kirjaimia: Sinulle paras ratsu on kujeileva Aada, tai ponimainen Pepe. Haluat hevosen jolta löytyy huumorintajua ja jossa on myös hieman haastetta.

Eniten B kirjaimia: Sinulle sopisi parhaiten tasaisen varma Saaga, tai perusheppa Rölli. Kaipaat hevoseltasi tasaisuutta tilanteessa kuin tilanteessa. Erityisen taitava ei hepan kuitenkaan tarvitse olla.

Eniten C kirjaimia: Ainut oikea hevonen sinulle on hankala Tudde. Kaipaat jännitystä ratsastukseen, ja ilmeisesti sinulla on myös varaa maksaa sairaalamaksut.

Eniten D kirjaimia: Sinulle taitaisi sopia reipas Roomeo, tai kuuliainen Aladin. Haluat mukavan perushepan, joka ei kuitenkaan ole täysin automaatti, vaan joudut tekemäänkin jotakin.

Eniten E kirjaimia: Sinulle sopii rauhallinen Billy, tai unelias Sleepy. Et pidä kovasta menosta, vaan tykkäät vaikkapa köpötellä maastossa ilman satulaa.

Tasaisesti kaikkea: Sinulle voisi ihana Mustikka olla paras ratsu. Haluat ratsastaa monipuolisella hevosella, josta löytyy erilaisia vaihteita. Reippauskaan ei sinua haittaa, mutta täysi kaheli ei hevonen saa olla.

Ja tämähän oli todella vanha testi, joten esimerkkihevosissa ei ole siksi mukana erityisen uusia asukkaita.


maanantai 15. joulukuuta 2014

15. luukku

Tässä tulisi vihdoin näyttelyiden tulokset. Kuvien suhteen jouduin aika paljon joustamaan, sillä paljon oli hevosia ilmoitettu puutteellisilla kuvilla. Kaikki pääsivät kuitenkin mukaan, sillä olisin joutunut turhan monta hylkäämään kuvien takia.

Muistakaahan sitten, ettei pidä loukkaantua vaikka oma hevonen olisikin viimeisten joukossa. Valitettava totuus on, että kun hevosia laitetaan järjestykseen jää joku aina viimeiseksi.

Tammat
1. Sotlig regn dogn
Kaikilta osin hieno tamma. Hyvä rakenne ja kauniisti leikattu harja. Sieraimet hieman pienehköt.

2. Ce´s Whisfull Thinking 
Kaunis ja erittäin rodunomainen hevonen. Suu melko avonainen.

3. NA. Aurora Borealis
Suloinen, kivan ilmeen omaava poni. Kaulaan olisin toivonut enemmän muodokkuutta.

4. Corazón, my little Heartbreaker
Upea poni hieman raskaammalla rakenteella. Ihastuttavat silmät. Korvat ja silmät voisivat olla hitusen taaempana.

5. Prery dancer
Veikeällä ponimaisella ilmella varustettu tamma. Silmät turhan suurehkot.

6. MM'S Playing with Danger
Kivan näköinen ja nätti vuonis. Leuka hassun muotoinen.

7. Syksyn Valo
Söpö tamma, jolla ulkonäkö kivan pelkistetty. Sieraimet puuttuvat.

8. Wind Horse's Irish Mist Lolanda Wein
Valtavan söpö ja persoonallisen näköinen hevonen. Pään muodot erikoiset.

Hylätty: Fil. Lumottu peili, sivut ei toimi

Orit/ruunat
1. Susan
Upea, ylvään näköinen oripoika. Hieno väritys, mutta ei ehkä kovin rodunomainen.

2. Bubble wind
Hieno hevonen ja kauniin siro rakenne. Väritys ei erityisen rodunomainen.

3. Ra.Ra Dancing Through the Fire
Erittäin orimaisella rakenteella varustettu ja muutenkin kiva hevonen. Silmät melko edessä ja ylhäällä.

4. Frozen November Rain
Nätti väritys ja kaunis, siro hevonen. Kaulassa voisi olla enemmän muotoja.

5. FH's Primus
Hauskan näköinen hevonen, tuimahkolla ilmellä. Suun väri pomppaa silmille.

6. Hagens Summer Promesse
Söpö pikkuponi kivalla värityksellä. Silmät hyvin haaleat tai puuttuvat kokonaan.

***

Ja sitten vielä arvonnan tulos. Arvonnan suoritin arvontakoneella, joka valitsi voittajaksi sähköpostilla seelasaart@gmail.com osallistuneen henkilön. Hänelle tulossa sähköpostia asiasta myöhemmin tänään.

sunnuntai 14. joulukuuta 2014

14. luukku

Ohje: Loimi

Ihan kuin loimen ohjetta ei jo vähintään joka toisessa blogissa olisi tai joku sitä edes tarvitsisi. Loimen ohje on kuitenkin kaikkein toivotuin ohje, joten laitetaan se kuitenkin.


Tarvitset:
- Kahta fleeceä
- Kaksi (tai yksi) solkea
- Nahkaa


Leikkaa fleecestä haluamasi kokoinen pala. Itse teen tässä mallissa loimen poniponille, jonka vuoksi loimet mittasuhteet hieman vääristyvät. Normaalisti loimi olisi pituussuunnassa pidempi.


Reunusta leikkaamasi pala toisen värisellä fleecellä.



Leikkaa nahasta pari suikaletta ja kiinnitä niihin soljet. Sitten kiinnitä suikaleet loimen toiseen reunaan. Leikkaa toiset suikaleet, tee niihin pari reikää ja kiinnitä ne loimen toiseen reunaan.


Ja näin loimi onkin valmis!

lauantai 13. joulukuuta 2014

13. luukku

Joudun edelleen siirtämään näyttelyiden tuloksia ja sama juttu arvonnankin voittajan suhteen. Voi olla etten huomenakaan ehdi pahemmin koneella olla, mutta viimeistään maanantaina tulokset julkaisen. Sähköposteja on myös tullut muutama miniponeja koskien. Niihin vastailen huomena jos vain ehdin.


Joulukalenteriin toivottiin esittelyä jostakin vanhemmasta hevosesta, joten valitsin siihen Kivivuoren Billien eli Billyn. Virallisesti Billy on jo kuollut, mutta sen "kuoret" on tietenkin vielä tallessa kaappien uumenissa.

Billy oli toinen hevonen jonka tein Huvikumpuun. Ori saapui talliin kesällä 2007. Billy oli tehty vanhasta ja isokokoisesta miesten sukasta, joka oli paikoin aika kulunutkin. Harja sillä oli harva, mutta eihän täysiverisillä tuuheaa harjaa kuulu ollakaan. Hevosen korvatkin olivat liian pienet muuhun päähän verrattuna. Keppi Billyllä oli todella pitkä ja paksu, mutta hyvin sillä ylitettiin isojakin esteitä.

Tykkäsin aina keksiä hevosille kunnon persoonallisuudet. Billyn elämään kuuluikin jatkuvat sairastelut. Sillä oli kaikkea mahdollista mahahaavasta jalkavaivoihin. Näiden vuoksi Billy myöhemmin "lopetettiinkin".

Yllättävän paljon Billyllä tuli ratsastettua vielä silloinkin, kun talliin muutti suullisia kangashevosiakin. Monet maastot ja estetreenit on orin kanssa koettiin. Jälkeläisiä Billylle ei tainnut kertyä kuin yksi. Stoori tamma on kuitenkin edelleen Huvikummussa, joten suku voi jatkossa vielä jatkua.

perjantai 12. joulukuuta 2014

12. luukku

Kynäkepparit

Miniponit
Löytyykö varastoistasi kangastilkkuja, joista ei enää tavallista keppihevosta saa aikaiseksi? Käytä tilkut hyödyksi ja tee niistä miniponeja tai vielä pienempiä kynäkeppareita.


Kuvan kaavat on piirretty A4 paperille. Tallenna kuva koneellesi ja tulosta se A4 koossa, jolloin saat kaavat oikean kokoisina. Vaihtoehtoisesti voit myös zoomata kuvan sopivaan kokoon, laittaa paperin koneen näytön päälle ja näyttöä valopytänä käyttäen piirtää kaavan paperille.

Miniponin kaava on suunniteltu käytettäväksi kolmipalaisena, kynäkepparin kaava toimii kaksipalaisenakin. Halutessaan kaavoihin voi vielä lisätä suut.

Eikö ponin ompelu siltikään onnistu? Ei hätää. Keskimmäisessä kuvassa esiintyvät miniponit ovat vielä koteja vailla. Ponit maksavat 10€/kpl (sisältäen postikulut) tai yhdessä ostettuina 18€ (sisältäen postikulut). Ja jos kiinnostusta löytyy, voin joulukuun ajan tehdä minejä myös tilauksesta, kuten myös kynäkeppareita 6€/kpl (sisältäen postikulut) tai 11€/ kaksi kappaletta (sisältäen postikulut).

***

Näyttelyitä en valitettavasti ehtinyt tänään tuomaroida pitkäksi venähtäneen työpäivän takia. Tulevat siis vasta huomena.

torstai 11. joulukuuta 2014

11. luukku

Inspiraatio hukassa?Linkkejä sivustoille, joita voi hyödyntää keppihevosharrastuksessa.

Maailman hevosrodut
Vaikeuksia keksiä rotu uudelle hevoselle? Listan noin kolmensadan rodun joukosta pitäisi löytyä sopiva. Joka rodusta on vaihtelevan mittainen esittely ja mahdollisesti kuviakin, mikä helpottaa rodun valintaa.

Hevosten värikartta
Täältä apua värin määrittelyyn tai ideoita tulevia hvosia varten.

Hevosten merkit
Tältä sivulta saa ideoita merkkeihin.

Sukuposti
Sukupostin galleria on hyvä paikka hakea inspiraatiota uusien hevosten suunnitteluun. Kannattaa katsoa esim. sekarotuiset hevoset, joiden joukossa on hyvin persoonallisiakin yksilöitä.

Kouluohjelmia
Mitäpä jos opettelisit ratsastamaan muutaman kouluohjelman keppihevosella? Siitä voi vielä joskus olla hyötyä oikeidenkin hevosten parissa.

Esteratoja
Mikäli et itse jaksa suunnitella esteratoja, löydät täältä muutamia ratapiirroksia.

Hevosten nimet
Horse names
Horse name generator
Linkkien takana on sadoittain hevosten nimiä.

Netti on myös pullollaan erilaisia verustekauppoja, joista on hyvä etsiä mallikuvia uusille varusteille.

***

Äänestyksen perusteella uudelle hevoselle tulee tummennokset sekä joku erikoisempi merkki (vielä voi ehdottaa millainen). Silmistä tulee ainakin toinen olemaan herasilmä. Pidetään taas muutama päivä taukoa, ennen kuin aletaan miettiä hevosen tietoja.

keskiviikko 10. joulukuuta 2014

10. luukku

Mustikka, versio 1

Keväällä 2004 aloittelin keppihevosharrastusta ja tein aluksi viisi sukkahevosta. Yksi näistä oli lämppäriruuna Mortimery Max, eli Mustikka. Orista tuli nopeasti suosikkiratsuni ja vaikka hevosia myöhemmin oli kolmisenkymmentä, tuli kaikkein eniten ratsastettua juuri Mustikalla. Hevosillanihan oli aina hyvin pitkät kepit ja Mustikankin keppi otti rauhallisesti köpötellessä kiinni maahan. Tästä syystä kepin pää hioutui sileäksi ja pyöreä reunaiseksi. Ikävin hetki hevosen kanssa oli se, kun sillä esteitä hypellessä nilkkani nyrjähti. Jalka ei koskaan parantunut täysin, vaan vielä lähes kymmenenkin vuoden jälkeen on epätavallisen löysä.

Mustikan sukkaversio oli käytössä kevääseen 2007 asti, jolloin silloinen keppihevostallini Sateenkaari lopetti toimintansa ja rumat sukkahevoset päätyivät varastoon. Heti Sateenkaaren lopetettua perustin Huvikummun ja aloin tehdä sinne hienompia asukkaita.

Koska Mustikka oli vanha lempihevoseni, halusin tehdä siinä uuden version Huvikumpuun asumaan. Tämä näyttävämpi Mustikka valmistui muistaakseni syksyllä 2009. Siinä vaiheessa en hevosilla enää pahemmin ratsastellut, joten tämä versio ei ole käytössä ollut juuri yhtään. Nykyään tämäkään ulkonäkö ei kamalasti itseäni miellytä, joten voi olla että Mustikasta tulee vielä kolmaskin versio.

Mustikan sivuille pääset tästä. Sivua linkkaillessa huomasin, että rotuna lukee ratsuponi (tämän siitä saa kun kopioi ulkoasun koodin toiselta hevoselta). Mutta amerikanravuri on oikeasti rodultaan.

Mustikka, versio 2

***

Projektihevonen näyttää nyt tältä:


Äänestyksen aiheena on tänään merkit ja silmät. Äänestykset ovat oikeassa yläkulmassa. Merkki äänestyksessä on mahdollista valita useampi vaihtoehto. Halutessaan voi kommenttikentässä vielä tarkentaa millaista merkkiä tarkoittaa (esim. onko piirto katkonainen yms.).

tiistai 9. joulukuuta 2014

9. luukku

Ohje: Rintaremmi ja martingaali


Tarvitset:
* Nahkaa suikaleina
* Kolme rinkulaa
* Kaksi solkea
* (lukko)


Leikkaa nahkasuikale, joka ei ihan yllä hevosen kaulan ympärille. Kiinnitä toiseen päähän avainrengas ja toiseen solki.


Kiinnitä sitten renkaaseen vielä toinen nahkasuikale, siisti suikaleen pää ja tee siihen reikiä solkea varten. Kannattaa jättää reilusti säätövaraa, jotta useampi hevonen voi käyttää samaa varustetta.


Tässä vielä sama vaihe hevosen päällä kuvattuna.


Kiinnitä renkaaseen kolmas suikale. Tään suikaleen pitää yltää hevosen keppiin asti. Tee suikaleen toiseen päähän lenkki.


Seuraavaksi kokoa kepin ympäri tuleva lenkki. Solki helpottaa rintaremmin pukemista, mutta halutessaan sen voi jättää poiskin. Lenkin pitää siis yltää kepin ympäri. Tähänkin kannattaa jättää säätövaraa.


Valmiiksi tehty lenkki pujotetaan aiemmin kiinnitettyyn suikaleeseen jätettyyn lenkkiin. Mikäli jätät soljen laittamatta, täytyy tämä kohta tehdä ennen kuin suljet lenkin.


Sitten tehdään itse martingaali. Leikkaa kaksi pätkää ja kiinnitä niiden päähän renkaat. Toiset päät kiinnitä lukkoon tai suoraan rintaremmiin. Itse suosin lukollista mallia, sillä silloin varustetta voi käyttää myös pelkkänä rintaremminä.


Lopuksi kiinnitä martingaali rintaremmiin. Valmista tuli!