keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Mielikuvituksen käyttö sallittua


Blogistani löytyy ohjeet suullisen keppihevosen tekoon ja ainakin omasta mielestäni ohje on kattava ja selkeä. Saan kuitenkin valtavat määrät kysymyksiä ohjeeseen liittyen. Tarjolla oleva ohje ei riitä, vaan tarvittaisiin tarkennusta milloin mihinkin. Pitäisi saada tarkat mitat kaavasta, selkeämpi ohje harjan kiinnittämiseen, pystyharjan tekoon tarkka kuvallinen ohje ja vaikka mitä muuta. Onpa joku joskus pyytänyt kaavaa silmän leikkaamiseenkin. Lisäksi halutaan tietää miten hevonen ommellaan, miten tummennokset tehdään yms. Jokaiseen mahdolliseen varusteeseenkin kaivattaisiin ohjetta.

Kysyminen on tietenkin aina sallittua, mutta olisi kuitenkin hienoa jos joskus voitaisiin miettiä ihan itse miten jokin asia tehdään. Kun itse aloitin keppihevosharrastuksen, ei kukaan kertonut vahingossakaan ohjetta yhtään mihinkään. Vasta ihan viime vuosina nettiin on alakanut tulla ohjeita suulliseen hevoseen ja varusteisiin. Kun ohjeita ei ollut saatavilla, piti itse keksiä miten hevoselle saa suun tai pystyharjan.

Keppihevosharrastus perustuu pitkälti juuri itse tekemiseen ja uusien juttujen kokeiluun. Eikö olisikin paljon hienompaa keksiä jokin asia itse, kuin saada valmis ohje kultatarjottimella kannettuna?

Henkilökohtaisesti en edes ymmärrä, miten joku voi tarvita ohjetta vaikkapa riimun tekemiseen. Itselleni riittää että näen kuvan valmiista varusteesta ja saan tarvittavat materiaalit. Taatusti pystyn kuvan perusteella tekemään kopion haluamastani varusteesta. Uskon että kuka tahansa muukin tähän pystyisi mikäli vain ottaisi sen mielikuvituksen käyttöön. Tuntuu ettei moni halua edes yrittää ajatella, vaan kaikki halutaan valmiina.

Seuraavan kerran kun teet keppihevosta tai varusteita, älä etsikään mistään ohjetta, vaan kokeile miten saisit asian parhaiten tehtyä. Saatat vaikka löytää samalla uuden ja paremman tavan tehdä jotakin.


Tekstiä ei ollut suunnattu kenellekään tietylle henkilölle, eikä kenenkään tarvitse tästä hernettä vetää nenään. Kysyä saa jatkossakin jos jokin on epäselvää, mutta toivon että oma mielikuvitus otettaisiin myös käyttöön.

33 kommenttia:

 1. Nuo sun postaukset ovat kyllä mun mielestä tosi selviä- minäkin syyllistyin tuohon harjan kiinnitysohjeiden kyselemiseen, mutta nyt ne kattavat kaiken. Tein itse kaavat omiin keppareihini ja hyvin on selvitty! Saan tehtyä täsmälleen sellaisia poneja joita haluan :) ihana tuo viimeinen keppari!

  VastaaPoista
 2. Todella hybä postaus ja täyttä asiaa ! (:

  VastaaPoista
 3. Minä yleensä haen netistä vaan innostusta ja hiukan inspiraatiota.

  VastaaPoista
 4. Tein pari kuukautta sitten vuonista, ja keksin ihan oman kikan, jolla harjan saa pystyyn ilman mitään ohjetta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, ensimmäinen itsetekemäni suullinen on vuonis, ja ei sen harjan tekeminen ollut vaikeaa. Täytyy vaan tehä harjasta tarpeeksi tiheä ja nostaa se sitten käsillä ylös, ja jos ei pysy niin kai siihen voi jotain hiuslakkaakin pistää. Itse kikan oivalsin, järjen käyttö on sallittua.

   Poista
  2. Minulla on keppihevosia niitten nimet ovat Jekku, Ruusu, Horsma, Eppu ja Valentine. Minkä nimisiä keppihevosia sinulla on? Jekku on suomenhevonen ja Eppu stetlanninponi. Jos olet kiinnostunut kysy lisää.

   Poista
  3. Iha varmaa sitä kiinnostaa xD

   Poista
 5. Itse katon mallia miten muut on tehty ja sitten sen jälkeen verrata. Ei ole niin vaikeaa jos käyttää mieli kuvitusta👍

  VastaaPoista
 6. Tuo on ihan asiaa. Sulla on kyllä niin suloset keprut. Mut mul hieman pieni moka: tein kaksi palasen ua suusta tuli pöllö! Käy vaa kattoon ratsastuskouluauringonkukka.blogspot.fi minkälainen tuli noista ohjeistas tehty kepru onnistu. Nyt siirryn tekeen suitset. Mut pikku kysymys: ootko kokeillu koskaan tehä kaksipalaista suullista?:) ;D

  VastaaPoista
 7. Mulla on kaksipalainen suullinen :) ja täyttä asiaa. Minulla on 17 keprua, enkä ikinä ole katsonut niiden tekemiseen ohjeita. Nyt kun kaverini vinkkasi, olen ihan inspiksen valloissa!

  VastaaPoista
 8. Musta kun tossa on vaan asiaa koska esim mun eka keppari on ruippa turpa eikä sillä oo niin väliä koska tiiän et parhaani yritin sa sentään tein loppuun enkä vaa heittänyt hanskoja tihkuu että "tää on ruma ei tästä tuu mitää ei kannata" niin EI kannata ajatella ajatelkaa positiivisesti. ^_^

  VastaaPoista
 9. Elämästä tulisi tylsää jos kaikki tulisi valmiina. Käyttäkää aivojann siksi ne teillä on!:)

  VastaaPoista
 10. todella hienoja keppareita pitäis joskus itekkii kokeilla tekemää noita:)
  muutenkin tosi kiva blogi

  VastaaPoista
 11. Ihmiset tarvitsevat nykyään liikaa ohjeita. Ihan... Kummallista. Itsekin olen Aina tehnyt omat kaavani! Hevosista on tullut hyviä ilman apujakin. Asiaa! Ihmiset: järjen käyttö sallittua! ;)

  VastaaPoista
 12. Juu, olen periaatteessa samaa mieltä, on hyvä oppia käyttämään omaa järkeään jne. mutta itselläni ainakin peukalo on ellei nyt ihan keskellä kämmentä, niin ainakin vähän vinksallaan (kuvainnollisesti) ja koska käsityöt ovat minulle sen verran työläitä ja aikaa vieviä, teen mieluummin kerralla ainakin melkein oikein ohjeilla kuin kokonaan väärin ilman ohjeita. :) En tarkoita moittia, mutta yritän selittää, että kaikille ei ole ihan heti selvää, miten vaikkapa riimu tehdään, mutta toki olisi positiivista, jos kerran ohjeiden avulla tehtyään seuraavalla kerralla ehkä osaisi vähän varioida tai keksiä uusia tapoja tehdä se. Ja kiitokset hyvistä ja selkeistä ohjeista :)

  VastaaPoista
 13. Täyttä asiaa! Itse yritin tänään tehdä suullisen kaksipalaisen oranssista huovasta, ja se meni sitten roskiin, koska suu oli ruma. Kadun tuota tekoa todella paljon ja haluaisin hepan takaisin mutta enhän mä roskia rupea kaivamaan.

  VastaaPoista
 14. Hei anteeksi kun kyselen��mutta mikä mulla on ongelmana koska hevosteni leuka menee aina vinoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 15. Moi Kat! Voitko kertoa miten tehdään upotetut merkit?

  VastaaPoista
 16. Olet todella hyvä kirjoittamaan, olen itse aivan samaa mieltä!

  VastaaPoista
 17. Minun vuoniksen harjaa ei saanut kunnolla pystyyn sitten millään; kokeiltii liimavettä jotain ihme sekoitusta jopa sitte vielä hiuslakkaa mutta se ei vaan pysyny... Oisko jollain vinkkejä?


  PS. Sen kepparin kuva löytyy https://khtlantisenrannikonkepparit.wordpress.com/

  VastaaPoista
 18. ihanan selkeitä noi sun ohjeet! mut mulla on 1kysymys. miten mulla tulee hevosesn suusta aina liian kapee, lyhyt, pitkä, levee tai vino?

  VastaaPoista
 19. Voisitko näytää kuinka tehdä yksisarvisen sarvi??

  VastaaPoista
 20. Toi on tosi hyvä teksti ja tein mun uuden kepparin ihan omalla kaavlla mutta samoilla ohjeilla (koska en tiedä tai ole vatma miten sen voi tehdä erillailla ja osaan sen ulkoa) tein myös suitset tavalla jolla ajattrlin sen parhaiten osaavani ( en ole yleensäkkään hyvä keppareitten teossa mutta kyl niistä nyt jotain tuli��)

  VastaaPoista
 21. Aloitin keppareiden teon/harrastamisen 2015 loppupuolella ja tein myös silloin ihan ensimmäisen kepparini. En ole koskaan edes tehnyt sukkakepparia vaan tein heti vain kangaskepparin, mutta löysin sinun blogisi ja jäin lukemaan ohjeitasi. Niimpä se alkoi. Tein sen kepparin ja katsoin ohjeitasi varusteisiin. Enää ei edes tevitse katsoa ohjeita kun katsoo vain oikeiden hevosten varusteita ja ottaa niistä mallia, mutta en vaan ymmärrä jos ohjeet eivät "riitä" minun mielestä ihan selkeitä aloittelioillekkin. :)

  VastaaPoista
 22. Tosi järkevä puhe ;) Siis oikeesti toi oli tosi hyvä :) Ja vaikka en seuraiskaan sua niin luen blokiasi. T: Kht Tuiskuharja

  VastaaPoista
 23. Aloitin kepsut jo vuodesta 2012 :) T: Kht Tuiskuharja

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi jo näin etukäteen! :)

Olen sen verran laiska, että en yleensä vastaa kommmentteihin ellei niissä ole jotakin kysymystä. Kaikki kommentit kuitenkin tulee luettua, vaikka mitään en vastaisikaan.

HUOM! Mikäli näet blogissa kuvia myytävästä hevosesta ja olisit kiinnostunut sen ostamaan, tarkista ensin milloin postaus on julkaistu. Hevoset menevät yleensä nopeasti kaupaksi, joten jos postaus on viikkoa tai pari vanhempi, on hevonen todennäköisesti jo myyty.