tiistai 19. marraskuuta 2013

Erilaisia tapoja tehdä keppihevonen


Sukkahevonen

Lähes jokainen harrastaja on tehnyt ensin sukkahevosia, ennen monimutkaisempiin hevosiin siirtymistä. Sukkahevonen on helppo jopa pienen lapsen tehdä. Sukka täytetään vanulla ja lisätään korvat, harja, silmät ja sieraimet.
Kokeneempien harrastajien keskuudessa sukkahevoset eivät ole kovin suosittuja, johtuen siitä että monilla on niistä huono mielikuva. Pikkulasten tekemät sukkaponit kun välillä ovat varsin mielenkiintoisen näköisiä. On pinkkejä ja vihreitä, kaikissa mahdollisissa kuoseissa. Korvia ei aina muisteta laittaa ollenkaan ja harjaksikin riittää muutama jouhi.
Sukkahevosesta saa halutessaan kuitenkin tehtyä hienonkin. Haasteita sukkaponeja tehdessä on vaikeasti esille tulevat muodot, sekä lyhyt kaula. Harvassa sukassa varsi on niin pitkä, että kaulasta saisi normaalimittaisen.Kolmipalainen suullinen

Kolmipalainen suullinen on kaikkein suosituin keppihevosmalli. Hevosista saa aidon näköisiä ja niille saa haluamansa muodot.
Nimensä mukaisesti kolmipalainen hevonen tehdään kolmesta kappaleesta. Kahdesta sivukappaleesta ja yhdestä keskikappaleesta.
Aloittelijalle kolmipalaisen hevosen tekeminen voi olla vaikeaa ja ohjeita etsitään hiki hatussa ympäri nettiä. Parhaiten kuitenkin oppii kokeilemalla.
Kolmipaisten hevosten huonoja puolia on niiden yleisyys. Kolmipalaisia hevosia on kaikkialla ja ulkonäöltään ne alkavat olla kaikki samaa massaa. Harvoin joukosta pomppaa yhtä erityisen persoonallista kepparia.Kolmipainen suuton

Kolmipalainen suuton on yksinkertaistettu versio suullisesta hevosesta. Suullisen tapaan suutonkin hevonen tehdään kolmesta palasta, eli sivukappaleista ja keskikappaleesta. Suu vain jätetään pois.
Kolmipalaisia suuttomia tehdään aikaa vähän, sillä melkein samalla vaivalla hevoseen sen suunkin tekee.
Kaksipalainen

Kaksipalainen hevonen tehdään kahdesta sivukappaleesta. Keskikappale siis jätetään kokonaan pois.
Kaksipalainen on melko haasteellinen tehdä, sillä siitä tulee helposti liian kapea keskikappaleen puuttuessa. Puuttuva keskikappele pitää huomioida sivukappaleita leikatessa. Sivukappaleista tehdään liioitellun muotoiset, eli reunoihin lisätään reilusti ylimääräistä. Onnistumista edesauttaa myös venyvä kangas, joka lisää hevoseen pulleutta.Kaksipalainen suullinen

Kaksipalainen suullinen on vaikea saada onnistumaan ja siksi ne ovatkin harvinaisia.
Suun kohdalle leikataan viilto ja ommelleen soikion muotoinen kappale. Suusta tulee helposti todella oudon näköinen, joten tämä ei läheskään aina onnistu. Voisi jopa sanoa että hienon suullisen saa helpommin tekemällä kolmipalaisen kuin kaksipaisen hevosen.

Ainut oma tällä tyylillä tehty hevoseni on Jasmin, josta en valitettavasti löytänyt hyvää kuvaa. Jos haluat nähdä tarkempia kuvia tällä tyylillä tehdystä hevosesta, käy katsomassa kuvia Iisan tallin Sinbadista.


Huovutettu hevonen

Huovutetut hevoset ovat vielä melko harvinaisia, mutta hiljalleen niitäkin on alettu tehdä enemmän ja enemmän.
Huopahevonen on työläs tehtävä, joten kaikki eivät siihen hommaan viitsi lähteä. Ensin muotoillaan hevosen runko vaikkapa vaahtomuovista. Sen jälkeen lähdetään kiinnittämään pintaan villaa neulahuovuttamalla. Halutessaan pinnan voi vielä lopuksi vesihuovuttaa, mutta hyvällä neulahuovutuksellakin saa kivan ja kestävän pinnan aikaiseksi.
Valmis huopahevonen on iso mötkäle, jonka vuoksi niitä ei pahemmin taideta myydä. Hevosen lähetys postissa kun maksaisi melkoisesti.


Muut tavat

Yllä mainittujen lisäksi on vielä muutamia muitakin, hyvin harvinaisia tapoja tehdä hevonen.
Vanerihevonen on kaiketi se perinteinen tyyli, jota käytettiin kymmeniä vuosia sitten. Nykyharrastajien keskuudessa ei vanerihevosia kuitenkaan näy, sillä litteä, puinen pää ei houkuttele. Samaan kastiin menee myös mailoista tehtävät hevoset.
Kaupan keppihevosia näkee joskus tuunattavan, mutta tätäkään harva harrastaa. Kaupasta ostettu kun on aina kaupasta ostettu, eikä kaupan hevosille anneta juurikaan arvoa.
Yksittäisinä tapauksina olen nähnyt myös esim. kudottuja keppihevosia, joille oli myös se suu kudottu. Muitakin tapoja varmasti vielä on, enkä kaikkiin ole edes välttämättä koskaan törmännyt.

20 kommenttia:

 1. Virkattuja olen tehnyt lapsille! Ja tosi kiva postaus!

  VastaaPoista
 2. Hei! Tuo alempana oleva Vuonistilari on aivan upea! Teetkö siis tilareita? Jos teet, paljonko suunnilleen niille tulisi hintaa? Ihan perus yksiväristä, kolmipalaista ja suullista hevosta etsisin. :)

  VastaaPoista
 3. Minulla on isäni vanha vanerikeppari tallessa :D

  VastaaPoista
 4. Wau! Ootan viikonloppuu ni pääsen tekee sukkareita!!!:))) Mistä hankit kepit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsästä olen kepit aina etsinyt, joten en yhtään tiedä mistä niitä voisi parhaiten ostaa.

   Poista
  2. Rautakaupasta löytyy ja jos kysyy kassalta.

   Poista
  3. Ite oon hankkinu kepit bauhaussist :)

   Poista
 5. miten teet noita kuvioita ja tuota väriä tuohon silmän ympärille, jollain liidulla vai?:) ja mistä semmoista voi ostaa:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytän pastelliliituja. Liituja saa esim. kirjakaupoista tai muista taidetarvikkeita myyvistä kaupoista. Hinnaltaan liidut ovat yleensä kalliita, joten mikäli niille ei muuta käyttöä löydy, en suosittele ostamaan.

   Poista
 6. Puuttuu neulottu, virkattu ja suullinen sukka;) Kiva postaus muuten! Ja ihana blogi<3

  VastaaPoista
 7. Olisiko millään innostusta tehdä tilaria sillä kaverini on halunnut pitkän aikaa vuonista ja haluaisin antaa sille vuoniksen joululahjaksi koska en itse osaa vuosista tehdä:) mikä olisi hinta?

  VastaaPoista
 8. Olisiko millään innostusta tehdä tilaria sillä kaverini on halunnut pitkän aikaa vuonista ja haluaisin antaa sille vuoniksen joululahjaksi koska en itse osaa vuosista tehdä:) mikä olisi hinta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluksi ei ole enää mahdollista tilaria saada.

   Poista
 9. Mä teen yleensä kaksipalaisia suuttomia, mutta tänään testasin tehä kakspalasen jolla on suu! onnistui ihan hyvin, ja se lisäsi näkyvästi turvan muotoa. Monilla hevosillani on liian pikkuinen turpa, joten ajattelin tehdä lisää! käsin ompelemalla saa parhaimman mutta todennäköisesti sen voi toteuttaa osittain myös ompelukoneella. Tollasen muotonen siitä tuli:

  https://vw7ojw.blu.livefilestore.com/y2pqMvS-vvH3wjVOvIX9fm9HE-X90pir0q7Ue8wDxXRuLPgXEQd5eHxf57O1gfPny2EhAC6DyQ1UFwRdMktPjn-vmxSbyXLY5aYhmZXBHDCmTw/WP_20140304_001.jpg

  (kopioi tuo osoite, toivottavasti toimii )
  ja kannattaa todellakin kokeilla!

  Terveisin: Fionan Tallin väki, http://fionantalli.suntuubi.com/

  VastaaPoista
 10. Olen tekemässä huovutettua kepparia! <" Ihania ohjeita!

  VastaaPoista
 11. toi teddy kankaasta tehty musta tuolla on aivan ihana!! <3333 tekisi mieli mennä ostaa noi vaan tuolta jyväskylän ek kaupasta tolasta ruskeeta tai mitä nyt löytyykää :DD

  VastaaPoista
 12. Miten oot tehny noi harjakset tollee hienosti?

  VastaaPoista
 13. Ihania keppareita! :*

  VastaaPoista
 14. Ihania ohjeita minäkin olen kokeillut tuota kaksipalaista jolla on suu ja on yllättävän hyvin onnistunut!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi jo näin etukäteen! :)

Olen sen verran laiska, että en yleensä vastaa kommmentteihin ellei niissä ole jotakin kysymystä. Kaikki kommentit kuitenkin tulee luettua, vaikka mitään en vastaisikaan.

HUOM! Mikäli näet blogissa kuvia myytävästä hevosesta ja olisit kiinnostunut sen ostamaan, tarkista ensin milloin postaus on julkaistu. Hevoset menevät yleensä nopeasti kaupaksi, joten jos postaus on viikkoa tai pari vanhempi, on hevonen todennäköisesti jo myyty.