sunnuntai 6. lokakuuta 2013

100 lukijaa juhlapostaus, Veteraanin muistelmat


Nyt olisi viimeinkin lupaamani juhlapostauksen aika. Olen tosi huono keksimään hyviä postausideoita ja kyselin niitä teiltä lukijoiltakin. Ihan hyviä ideoita sieltä tuli, mutta ei oikein mitään sellaista mikä olisi mielestäni sopinut juhlapostaukseen. Ideat olivat enemmänkin tavallisen erikoispostauksen tasoisia (ja varmasti tulen näitä ideoita tulevaisuudessa käyttämäänkin). Mieleeni putkahti  sitten tehdä postaus, jossa muistelen hieman keppihevosharrastustani niiltä vuosilta, kun vielä aktiivisesti hevosilla ratsastelin. En tiedä kuinka kiva idea tämä muiden mielestä on ja voi olla että joku odotti jotain erikoisempaakin postausta. Mutta tälläinen juhlapostaus kuitenkin tällä kertaa. :)

Aloitin keppihevosharrastuksen vuonna 2004. Moni nykyään keppareita aktiivisesti harrastava saattoi siis tuolloin olla vasta parivuotias pikkulapsi. Keppihevosiin sain innostuksen Hevoshullu lehdestä, jossa vielä tuohon aikaan ilmestyi Nikkarikarsina palsta. Palstalla oli juttua keppihevosista ja muiden juttuja lukemalla innostuin itsekin.
Äiti lahjoitti käyttööni viisi sukkaa, joista tein ensimmäiset kepparini. Hevoset olivat amerikanravurit Mustikka ja Jasmiina, risteytys Tähti-Säde sekä issikat Castanjafi ja Bruuno. Nopeasti lauma kasvoi uusilla hevosilla.

Tuolloin en välittänyt pahemmin hevosten väreistä, vaan kaikenväriset sukat ja langat kelpasivat hevosten tekoon. Esimerkiksi Tähti-Säteen harja tehtiin useista jämälangoista ja harjasta saattoikin lopulta löytää kaikkia sateenkaaren värejä.
Yksin en joutunut keppareita harrastamaan, vaan heti alusta asti mukana harrastuksessa oli myös siskoni.


Koko sen ajan kun hevosillani ratsastelin, pidin niillä pitkiä keppejä. Yleinen käytäntö taitaa olla puolikkaan harjanvarren mittaisen kepin käyttäminen, mutta omilla hevosillani ne olivat huomattavasti pidempiä. Keppien pituudet vaihtelevat yleisemmin 100-150cm välillä. Ponit saivat lyhyet kepit ja hevoset pidemmät. Yksi ensimmäisistä keppihevosistani oli violetin värinen Sisu shire, jolla rotunsa mukaisesti oli valehtematta lähes kahden metrin mittainen keppi. Innokkaasti kuitenkin silläkin ratsasteltiin siskoni kanssa.
Hevosten pitkät kepit laahasivat usein maata ratsastaessa ja suosituimpien ratsujen keppien päät hioutuivat lopulta pyöreiksi.

Yhtäkään keppiä en koskaan ostanut kaupasta, vaan ne etsittiin aina metsästä. Talvisin saatoimme siskoni kanssa rämpiä kovilla pakkasilla pitkin metsiä etsien keppejä uusille hevosille. Katkaisuvälineenä meillä ei koskaan ollut sahaa, vaan tylsällä ruosteisella puukolla kepit katkottiin ja kuorittiin.
Toisin kuin monet saattavat ajatella, ei pitkä keppi tee ratsastamisesta yhtään sen vaikeampaa kuin lyhyellä ratsastaminen. Kyllä niillä puolitoistametrisillä kepeillä on ylitetty yli 100cm esteitä ihan kevyesti. Jotenkin jopa tykkäsin hypätä mahdollisimman pitkällä kepillä, sillä silloin sai oikeasti miettiä millä tyylillä este ylitetään puhtaasti.


Yksi minun ja siskoni hauskoista keksinnöistä oli tehdä toisillemme hevosten myynti-ilmoitus lehtisiä. Niitä sitten yhdessä luettiin ja mietittiin mitkä hevoset "ostettaisiin" talliin. Valinnan jälkeen tein uudet asukkaat. Vitsinä lisäsimme lehtisiin aina "Teurastaja Matin" ilmoituksen. Matti oli siis joku hullu teurastaja, joka osti teurashevosia. Toinen lähes joka lehtisestä löytynyt ilmoitus oli puhelinpalvelu, jonka kautta sai tilattua tuontihevosia. Tämä puhelinpalvelu oli oikein hauska juttu mielestämme. Välillä teimme niin, että toinen soitti toiselle ostajana ja toinen esitti puhelinpalvelun myyjää. Parhaimmillaan soiteltiin kymmenenkin minuutin puheluita. Puhelinpalvelun kautta ei tosin koskaan saanut laadukkaita hevosia, vaan sitä kautta "ostetut" hevoset olivat aina jollakin tapaa pikkuvikaisia. :)

Ensimmäinen keppihevostallini oli yhteinen siskoni kanssa ja se kantoi nimeä Sateenkaari. Vuonna 2007 aloin käydä netissä keppihevosaiheisilla sivuilla ja näin ensimmäistä kertaa oikeasti hienoja keppihevosia. Omat hepat alkoivat nopeasti tuntua kamalilta, joten lopetin Sateenkaaren omistajana ja laitoin oman tallin, Huvikummun, pystyyn. Huvikummun kanssa aloitin ihan uudelta pohjalta ja tein hevoset netissä näkemieni kaltaisiksi.


Ensimmäinen kosketus keppihevosmaailmaan netissä tapahtui Hevoset.com sivustolla. Kyseistä sivustoahan ei ole enää muutamiin vuosiin ollut olemassa, mutta tuolloin se oli vielä hyvin aktiivinen paikka. Kyseessähän oli hevosaiheinen keskustelufoorumi oheishärpäkkeineen. Foorumilla oli oma alueensa keppihevosille ja siellä tuli aktiivisesti käytyä. Näyttelyitä järjestettiin paljon ja sukkavuonikseni Rölli kahmi paljon näyttelyvoittoja. Röllihän ei mikään komistus ole, joten ei tainnut silloinen taso näyttelyissä olla kummoinen.
Samaisen sivuston kautta löysin tieni myös silloiselle keppihevosfoorumille.

Monelle nykyiselle harrastajalle ShadowHorse Stable tai Hevostaivas nimiset keppihevostallit eivät sano mitään, mutta tuolloin nekin olivat vielä aktiivisia ja yksi ihailuni kohteista. Tuolloin toiminnassa oli myös useita keppihevosaiheisia yhdistyksiä ja muita sivustoja. Hieman harmittaa että nykyisin keppihevosaiheinen nettisivutarjonta on kovin suppea.


Mielikuvituksen käyttö on olennainen osa keppistelyä ja sitähän minulla ja siskollani riitti. Hevosilla oli vaikka mitä sairauksia ähkyistä sädemätään, myöskään mahahaavoja unohtamatta. Niitä sitten huolella hoidettiin kuntoon. Samaten jännättiin kantavien tammojan varsomisia. Usein vein syntyneet varsat salaa talliin, jolloin siskoni sai yllättyä syntyneestä varsasta.

Hevosten "entisiin omistajiin" pidettiin kovasti yhteyttä. Kuvittelimme milloin minkäkin hevosen entisen omistajan laittaneen meille sähköpostia tai soittaneen. Välillä oli vaikka millaisia ongelmiakin ex-omistajien kanssa.
Mielikuvitusihmiset olivat muutenkin isona osana keppistelyä, sillä tallilla kävi monenlaista hevosenhoitajaa.

Sateenkaaren hevosilla oli melkein kaikilla pitkät historiat tiedossa. Oli entistä laukkahevosta ja ravuria, pikkutytön pilalle ratsastamaa ponia, eläkeikäistä kiertolaishevosta ja vaikka mitä muuta.

Ei voi kun harmitella sitä, että tuo kaikki mielikuvitus on vanhetessa kadonnut jonnekin. :)


Itse en ole koskaan käynyt kepparikisoissa tai leireillä, mutta täällä meillä niitä siskoni kanssa on muutamat pidetty.
Parhaiten on jäänyt mieleen talvinen vaellus metsässä. Vaellus oli oikein onnistunut ja grillasimme makkaraakin matkan varrella. Mukavaa lisäjännitystä metsässä tarpomiseen toi lumella hyvin erottuneet suden jäljet.

Vaelluksilla käytiin usein ihan kahdestaankin, ilman ylimääräisiä "asiakkaita". Maastoilu taisi muutenkin olla se kaikkein paras laji ja melkein päivittäin tuli maastossa käytyä. Metsikössä oli useita maastoesteratojakin, joita treenailtiin ahkerasti. Paras maastoreitti kulki maantien yli, jossa kulki melko paljon autoja. Ojan pusikoissa aina kuikuiltiin ja odotettiin sopivaa rakoa tien ylitykseen. Tietenkin niin etteivät autot näkisi keppareita. Joskus jouduttiin odottamaan pitkiäkin aikoja ennen kuin tiestä yli päästiin. Kun sitten sopiva rako tuli, tiestä juostiin äkkiä yli. Pari kertaa on tullut lennettyä vatsalleenkin kun on tullut märällä asfaltilla juostua. :)

Maastoilun yhteydessä keksimme hienoja tarinoita metsistä. Näiden tarinoiden mukaan yksi metsikkö nimettiin haltiametsäksi ja samaa nimeä tulee perheen kesken käytettyä edelleen.


Hevosten laidunnus ja tarhaus oli keppistelyn alkuaikoina tärkeää.
Laidunnukseen liittyy yksi hauska muistokin. Veimme kesällä Sateenkaaren kaikki hevosen tallin vieressä olleelle heinäpellolle laiduntamaan. Heinä oli korkeaa ja hevoset tietenkin heiteltiin pitkin peltoa. Illalla haimme hevosia sisälle ja kova etsiminen siinä olikin löytää kaikki kolmisenkymmentä pellossa makaavaa kepparia. Luulimme kuitenkin löytäneemme kaikki. Totuus paljastui vasta syksyllä, kun yksi piekkuinen falabella löytyi unohtuneena pellosta. Hevonen on ollut kummankaan lemppari, joten se selittänee sen ettei ponia kukaan kauvannut. :)

Huvikummun ensimmäiset hevoset ovat nekin saaneet ulkoilla riittämiin. Kun kesällä 2007 hevosia oli vain kolme, vein ne joka ikinen päivä tarhaan ja hain illalla sisälle.
Seuraavana kesänä hevosia oli paljon enemmän ja ne pääsivätkin nauttimaan laidunelämästä metsään aidatulla laitumella. Säätiedotuksia luettiin ahkerasti ja sopivan kuivan kauden tullessa hepat vietiin laiduntamaan. Siellä ne saivat olla yötä päivää parin viikon ajan.


Paljon olisi vielä kirjoitettavaa, mutta päätän tämän romaanin tähän. Kiitos ja kumarrus niille, jotka jaksoivat postauksen loppuun asti lukea.
Kertokaa toki mitä piditte postauksesta. :)

14 kommenttia:

 1. Kiva postaus. Melko mielenkiintoinen.

  VastaaPoista
 2. Tosi mielenkiintoinen postaus, olittepas mielikuvituksellisia nuorempina! Tuli tässä ihan ikävä sitä omaa mielikuvitusta, mikä on vähän kadonnut..

  VastaaPoista
 3. Hei! En ole saanut sähklöpostiini viestiä noista myytävistä hepoista... olisin valmis ostamaan ne kaikki neljä miniponia! Voisitko laittaa viestiä minulle!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäli et ole viestiä saanut, ei tarjouksesi ole ollut myyntiehtojen mukainen ja jäänyt siitä syystä huomiotta.

   Poista
 4. Ihana postaus! Toivoisin törmääväni tämäntapaisiin postauksiin useimmin:)

  VastaaPoista
 5. Ihana! Tykkäsin, oli kiva kuulla miten teidän keppariharrastus on alkanut ja millaista ollut! Itsellä tuo pitkä-keppi-ongelma :)

  VastaaPoista
 6. Ite ainaskin käytän sopivan lyhyttä keppiä, tosi helppoa hypätä esteitä sillä. Juokseminenkin kivalta.

  VastaaPoista
 7. Kiva postaus pidän tällaisista. Itse olen aloittanut vuosi sitten.

  VastaaPoista
 8. Olisin jaksanut pidemmänkin lukea helposti. Oli mielenkiintoinen. Tämä oli hyvä postausaihe

  VastaaPoista
 9. Voiko ostaa toisiksi viimeisen kuvan hevosen mikä on valkoinen ja sillä on
  ruskeita pilkkuja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyseinen otus on myyty jo monta vuotta sitten. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi jo näin etukäteen! :)

Olen sen verran laiska, että en yleensä vastaa kommmentteihin ellei niissä ole jotakin kysymystä. Kaikki kommentit kuitenkin tulee luettua, vaikka mitään en vastaisikaan.

HUOM! Mikäli näet blogissa kuvia myytävästä hevosesta ja olisit kiinnostunut sen ostamaan, tarkista ensin milloin postaus on julkaistu. Hevoset menevät yleensä nopeasti kaupaksi, joten jos postaus on viikkoa tai pari vanhempi, on hevonen todennäköisesti jo myyty.